Hlavní obsah

Poslanci očekávají vydání Babiše. Podle ODS by se měl vzdát mandátu

Právo, Novinky, zpe, kab
Aktualizováno

Šéf ANO Andrej Babiš a první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek by se měli vzdát poslaneckého mandátu, míní ODS. Vyzvala je k tomu ve čtvrtek poté, co se policie obrátila na Poslaneckou sněmovnu s žádostí o vydání lídrů ANO k trestnímu stíhání kvůli Čapímu hnízdu. O vydání bude hlasovat Sněmovna, část oslovených poslanců čeká, že stíhání bránit nebude, jiní zatím nechtěli rozhodnutí předjímat.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně

Článek

„Chtěl bych za ODS a za náš poslanecký klub navrhnout oběma poslancům, aby se k tomu postavili čelem. Nechceme z toho dělat politickou záležitost. Jsme pro to, aby volební kampaň byla o programech. Vzhledem k tomu, jak krátký čas zbývá do voleb, tak jako nejlepší řešení pro oba poslance bychom doporučili, aby se sami vzali mandátu,“ míní šéf ODS Petr Fiala.

Pokud bude Sněmovna hlasovat, nebude mít ODS závazné hlasování. „Ale očekávám, že bude velká shoda,” sdělil šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek neřekl, zda bude hlasovat pro vydání, nebo ne.

„Nejdříve se s tím musíme seznámit, jaké jsou důvody a argumentace. Na nějaké kategorické odpovědi je ještě brzy. Obecně se k tomu už vyjadřovat nebudu,“ konstatoval.

Kalousek: Uslyšíme, že je to účelovka

Lídr TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že jeho poslanci vydání Babiše a Faltýnka podpoří, pokud se bude jednat buď o kauzu Čapí hnízdo nebo o kauzu korunových dluhopisů.

„Já osobně si myslím a zdůrazňuji, že jde o můj soukromý názor, nepochybuji o tom, že minimálně ve dvou veřejně známých případech majitel Agrofertu a jeho předseda představenstva se dostali do kolize s trestním zákoníkem, a to v kauze Čapího hnízda a korunových dluhopisů Agrofertu,“ řekl Novinkám.

Dodal, že lidé od Babiše určitě uslyší, že je to účelovka a kampaň. „Otázka je, jak si to volič přebere. Obzvláště od někoho, kdo tři roky vykřikuje, že všichni politici kradou,“ dodal Kalousek.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík uvedl, že má v tuto chvíli příliš málo informací. „Pokud se to týká kauzy Čapího hnízda, tak ta by určitě vyšetřena být měla, tam se z mého pohledu může jednat o dotační podvod, Agrofert není žádná malá firma,“ komentoval pro Novinky.

Poslanci z mandátového a imunitního výboru, kteří mají věc projednat příští pátek, předpokládají, že Babiše i Faltýnka ke stíhání Sněmovna vydá.

„Obecně institut imunity nechrání jednotlivé zákonodárce, ale instituci parlamentu. I v minulosti v drtivé většině případů byl zákonodárce vydán,“ řekl Právu předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

„Myslím, že nálada v Poslanecké sněmovně v posledních letech je jednoznačná. Pokud není zřejmé, že se jedná o útok na parlament ze strany policie nebo státních zástupců, tak se zákonodárci kloní k vydání poslanců. Nepředpokládám, že by se v tomto přístupu mělo něco změnit,“ dodal.

Stejný názor má i poslanec za TOP 09 Martin Plíšek. „Bude se asi postupovat podobně jako v jiných případech. Pokud se to netýká rozhodování při výkonu poslaneckého mandátu nebo vyřizování účtů v politice, tak Poslanecká sněmovna vždy poslance vydala,“ řekl Právu.

Jak bude probíhat jednání o vydání Babiše a Faltýnka
O vydání poslanců k trestnímu stíhání rozhoduje celá Poslanecká sněmovna. Žádost však nejprve posoudí sněmovní mandátový a imunitní výbor. Ten se sejde 18. srpna. Členové výboru se seznámí se žádostí, určí zpravodaje a na další schůzi si pozvou Babiše a Faltýnka. Poté výbor buď doporučí nebo nedoporučí Sněmovně poslance vydat. Plénum by mělo hlasovat na schůzi, která začíná 5. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám