Hlavní obsah

Poslanci lapeni v pasti: Když přidají soudcům, výrazně přilepší i sobě

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci stojí před citlivým rozhodováním, zda přistoupí na zvýšení platů soudců a žalobců, které by ale zároveň mělo znamenat i pronikavý růst platů i politiků. Do této pasti zákonodárce dostala vláda, jež na základě rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil pravidla pro jejich výpočet od roku 2013, navrhla růst platů všech ústavních činitelů.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci rozhodnou, zda a jak se zvýší platy soudců, a tedy i zákonodárců.

Článek

Platy politiků i soudců jsou totiž řešeny jedním zákonem, a tak by růst příjmů jedné skupiny znamenal pohyb i u skupiny druhé.

Pokud by parlament úpravu zákona nepřijal včas, hrozilo by ochrnutí justice, neboť od začátku příštího roku by zůstali soudci i žalobci zcela bez příjmu, na což poslance upozorňoval od léta šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský.

I když návrh leží ve Sněmovně již od léta, poslanci se rozhoupali až v úterý. Nejdříve nechtěli veřejnost dráždit před volbami, po nich se soustředili na ohroženou vládu. Až na výzvu ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) v úterý návrh prošel hladce do druhého čtení.

Začíná bouře

Tím však nejspíš klidné jednání o něm skončilo. Vláda totiž hodila rozhodnutí šalamounsky na parlament, když poslala do Sněmovny návrh obsahující pět variant koeficientu, kterým by se z platové základny počítala výše platů. Nejnižší návrh je na 2,51 a nejvyšší pak je soudci požadované číslo 3. Všechny představují zvýšení platů – u poslanců by to činilo od 6000 až do 18 100 korun měsíčně.

Na to, jakou variantu nakonec parlament schválí, dostaly sněmovní výbory dvacet dní. Debata bude vzrušená. Mezi poslanci se objevily hned dva náměty. Šéfka klubu VV Kateřina Klasnová již předložila návrh, aby platová základna pro výpočet platů soudců i politiků byla stejná, ale u politiků by o zvýšení nešlo, protože by dále – a to až do roku 2015 – měli dál platy zmrazené na současné úrovni.

Tak by se vyhovělo ÚS a soudci by si výrazně polepšili, ale politici by dali najevo svou solidaritu s ostatními občany, kterým platy nerostou.

S tím, aby se zvyšovaly platy pouze soudcům, ale část poslanců nesouhlasí. Například šéf ústavněprávního výboru Marek Benda (ODS) takové řešení, které by povýšilo soudní moc nad ostatní, považuje „za absurdní a nepřijatelné“. Připomíná, že od začátku byl zákon koncipován tak, aby obě tyto moci – zákonodárná i soudní – byly na sebe platově navázány.

Jiné řešení jako přijatelné vidí předseda klubu ČSSD Jeroným Tejc. Podle něho by mohly vzrůst platy všem, i když nikoli koeficientem 3 jak požadují soudci, ale jen 2,7, přičemž politikům by se snížily náhrady tak, aby jejich příjmy zůstaly na současné úrovni.

„Žádná dohoda zatím není, ale je třeba ji připravovat i ve spolupráci se Senátem, aby se zákon nemusel vracet zpátky do Sněmovny,“ řekl Právu Tejc.

Reklama

Výběr článků

Načítám