Hlavní obsah

Poslance kvůli krizi čekají dvě mimořádné schůze

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Poslanci se příští týden sejdou ke dvěma mimořádným schůzím. O svolání jedné z nich požádal předsedu Sněmovny Miloslava Vlčka poslanecký klub občanských demokratů, a to kvůli schvalování vládních protikrizových zákonů. Již ve středu požádala o svolání mimořádného jednání Sněmovny také ČSSD.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

Článek

Na pořadu jednání schůze, o jejíž svolání požádala ODS, budou tři protikrizové zákony. Konkrétně norma upravující daně z příjmu, zákon o změně sociálního pojištění a insolvenční zákon. Všechny zmiňované normy bude Sněmovna projednávat v prvním čtení. 

Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka jde o pozitivní krok. "Vítám záměr ODS konečně řešit ekonomickou krizi. Zhodnotil bych to jednou větou: Najednou to jde," uvedl v tiskovém prohlášení. "Doufáme, že se ODS vzdá své ideologické předpojatosti a nebude pokračovat ve své ‘cestě do pekel’," doplnil lídr opoziční strany.

Paroubek dodal, že předložení zákonů majících napomoci v boji s krizí "otevírá cestu k jednání a vzájemné podpoře některých protikrizových opatření". Sociální demokraté jsou prý připraveni podpořit zejména novelu insolvenčního zákona.

Protikrizová schůze ČSSD bude již ve středu

Již ve středu by se měla uskutečnit mimořádná schůze, jejíž svolání iniciovali právě sociální demokraté. Na programu by měla mít šestici návrhů zákonů jako například rušení zdravotnických poplatků, zavedení krajského referenda či zákon zakazující privatizaci ruzyňského letiště.

Dalšími body by měl být protikrizový zákon předložený ČSSD, který například obsahuje zvýšení daní pro lidi s hrubým příjmem nad 1,2 miliónu ročně, třináctý důchod nebo zvýšení a prodloužení podpory v nezaměstnanosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám