Hlavní obsah

Posily vyrazí do Kuvajtu v pátek

LIBEREC

Hlavní část posil pro českou protichemickou jednotku, která působí v Kuvajtu v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda, odjede z České republiky v pátek 31. ledna. Už v pondělí ale bude do Kuvajtu přepravena technika s obsluhou. Původně se předpokládalo, že všechny posily se do Kuvajtu přesunou počátkem příštího týdne.

Foto: Jana Horáková

www.judoshowcup.cz

Článek

Českou jednotku, která má přes 250 lidí, by mělo doplnit a posílit 130 vojáků. V Kuvajtu by tak mělo působit celkem 358 českých vojáků. První část posil vyjela dnes hodinu po poledni z libereckých kasáren. Skupina 30 automobilů s technikou a výbavou pro více než stovku vojáků vyjela do Prahy. Doprovází ji 20 vojáků.

O posílení jednotky požádali Česko počátkem měsíce Američané, kteří také slíbili dopravu zajistit. Posílení české vojenské účasti v operaci Trvalá svoboda a rovněž nasazení českých vojáků do případné mezinárodní vojenské operace proti Irák schválil minulý týden parlament.

Konečné slovo při nasazení vojáků do přímé akce bude mít česká vláda. V případě, že vojenská akce proti Iráku dostane zelenou v Radě bezpečnosti OSN, měli by se zapojit do operace proti iráckému režimu Saddáma Husajna. Bez mandátu OSN mohou zasáhnout v případě, že v oblasti budou použity zbraně hromadného ničení.

Reklama

Výběr článků

Načítám