Hlavní obsah

Policista Čermák: Zákrok proti Jacques byl v pořádku

Právo, Eduard Straka
PRAHA

Nadpraporčík Tomáš Čermák trvá podle svých slov na tom, že jeho prvomájový brutální zákrok proti Kateřině Jacques byl v pořádku a v souladu se zákonem. Ve čtvrtek o tom několik hodin přesvědčoval Inspekci ministerstva vnitra, která ho v této souvislosti podezřívá ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z ublížení na zdraví.

Článek

"Paní Jacques neuposlechla mé výzvy a nešla tam, kam jsem jí řekl. Ten zákrok byl podle zákonů České republiky, já jsem žádné normy trestního zákoníku neporušil," odpověděl Čermák na otázku Práva, zda by jednal stejně, kdyby se nyní ocitl ve stejné situaci.

Jestli na něj Jacques zaútočila, odmítl komentovat. "Podrobnosti k případu řeknu až po skončení vyšetřování. Nechci, aby ho některá z mých odpovědí nějak ovlivnila. Je nutné, aby proběhlo řádně a bez emocí. Až bude vyšetřování skončeno, uspořádám tiskovou konferenci," řekl Čermák.

Působil klidně a sebevědomě

Před svým výslechem na inspekci, který se protáhl až do večerních hodin, působil klidně a sebevědomě. Zároveň si však posteskl, že ho velmi mrzí, že je do jeho případu vtahována i rodina. "Už se stalo, že se mým dětem ve škole ty ostatní posmívaly a nadávaly jim," nechal se slyšet osmatřicetiletý policista z obvodního oddělení na Smíchově v Praze 5, který byl na pondělní demonstraci povolán jako posila. Nyní je až do vyšetření incidentu postaven mimo službu.

"Na videozáznamu je vidět, že je ve stresu. Myslím, že to přehnal s horlivostí," okomentoval Čermákův pondělní zákrok ředitel policejního obvodu pro Prahu 2 Jan Navrátil.

Psychologickou přípravu policistů před každou podobnou akcí, kterou chce zavést policejní prezident Vladislav Husák, by Navrátil uvítal. "Nepřišla by tak nazmar práce mnoha policistů. Ten exces úplně pohřbil perfektně zorganizovanou akci," posteskl si.

S Husákovým návrhem souhlasí i policejní psycholožka Ludmila Čírtková. "Řadový policista potřebuje jasné instrukce, co se dá při akci očekávat a jak se tam mají k lidem chovat. Jiný charakter má totiž akce typu CzechTek, jiný je První máj," podotkla psycholožka.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie měla potyčku s kandidátkou zelených

Na antifašistické demonstraci na Palackého náměstí byla podle svědků zbita policií Kateřina Jacques, kandidátka Strany zelených pro sněmovní volby a vrchní...

Výběr článků

Načítám