Hlavní obsah

Policie svolává posily z krajů, Prahu čekají 17. listopadu desítky akcí

Právo, trj

Stovky policistů včetně povolaných posil z krajů, kamery a také vrtulník nasadí ve čtvrtek pražská policie kvůli demonstracím a shromážděním, která se konají u příležitosti oslav 17. listopadu. Letošní oslavy se stanou zřejmě nejstřeženějšími od roku 1989. V Praze se má konat 30 shromáždění včetně několika pochodů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Pražští policisté budou posíleni z krajských ředitelství v celé ČR,“ uvedl ředitel pražské policie Miloš Trojánek. Mimopražští podle něho budou tvořit hlavně antikonfliktní týmy.

Vrtulník má přenášet video do policejního řídícího štábu, „aby se mohlo adekvátně a velmi briskně reagovat na případné problémy v dopravě či v zajištění veřejného pořádku,“ poznamenal Trojánek.

V ulicích mají být pořádkoví a dopravní policisté, ale také kriminalisté. „Prioritou bude zajištění hladkého průchodu pochodů,“ doplnil pražský policejní šéf. „Nepředpokládáme žádnou velkou rizikovost akcí, ale nedokážeme předem predikovat, která akce bude více riziková,“ dodal Trojánek.

Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové budou moci všichni sledovat práci policie prostřednictvím zvláštního zpravodajství na policejním webu.

Úředníci v ulicích, omezená doprava

Magistrát chce do ulic vyslat ve sváteční den 15 úředníků, což je podle Pavla Štefaňáka z magistrátního odboru občanské správy nejvíce v historii. „Budeme zajišťovat, aby všichni mohli realizovat svá práva, případně řešit problémy,“ řekl Štefaňák.

Úředníci mají dohlížet na pochody a jejich možný konflikt s jinými shromážděními. Z tohoto důvodu magistrát zrušil pochod iniciativy Nezapomínáme! z Hradčanského náměstí na Václavské náměstí, soud ale dal za pravdu svolavateli a pochod se nakonec bude konat.

Dopravní podnik uzavře pro tramvaje Národní třídu, na níž se bude konat Korzo Národní. Úsek Lazarská–Újezd by měl být zavřený od rána až do půlnoci.

„Je to jediné opatření, které dokážeme určit dopředu,“ řekl Miloš Trnka z řízení provozu dopravního podniku. Podle něho mohou během dne být odkloněny tramvaje od Albertova či z Karmelitské ulice na Malé Straně. Trnka slíbil nárazově posílit provoz metra.

Reklama

Výběr článků

Načítám