Hlavní obsah

Policie mobilizuje na sobotní protiromské pochody

Plzeň, České Budějovice, Duchcov, Jičín, Ostrava. To jsou jen některá města, kde pod taktovkou pravicových radikálů mají v sobotu mašírovat protiromské pochody. Nesou společný název Společně proti cikánskému teroru a policejní brutalitě. Svolává je napříč republikou tzv. svobodný odpor, jedna z neonacistických odnoží krajní pravice.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pochod v severočeském Duchcově ze 17. srpna 2013

Článek

Další rámusivá protiromská demonstrace tak znovu čeká České Budějovice. Jak Právu potvrdila mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová, akce začne tak jako v jiných městech v 15 hodin. „Akce je nahlášená jako celostátní protest proti systému sociálních dávek a černému rasismu,“ uvedla.

Pravicoví radikálové oznámili pochod také v Plzni, kde chtějí mašírovat z náměstí Republiky na náměstí Milady Horákové na Slovanech. Už v pondělí radnice se svolavateli trasu konzultovala, upravena byla především s ohledem na jednotlivé uzavírky. Zatím ale není vyloučeno, že projdou přes Petrohrad, tedy část města, v níž žije početná romská komunita.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Zadržení demonstranti

„Některé změny nastaly, například nepůjdou přes Wilsonův most, který je uzavřen. Ve čtvrtek máme ještě schůzku s policií, probereme finální trasu i jednotlivá opatření. Poté budeme o všem informovat veřejnost,“ řekl Právu radní pro bezpečnost Robert Houdek (ODS).

Nevíme, proč si nás vybrali, tady žádné problémy nemáme, ani vyloučené lokality
mluvčí radnice v Jičíně

Akci připravují také odpůrci pravicových radikálů – skupina Plzeň proti rasismu. Na facebookové stránce svoji účast na akci „Blokáda neonacistické demonstrace“ potvrdily téměř dvě stovky lidí.

Protiromský pochod se v Královéhradeckém kraji bude nečekaně konat v Jičíně, kam aktuálně dorazilo oznámení organizátorů.

Jičín se diví

„Nevíme, proč si nás vybrali, tady žádné problémy nemáme, ani vyloučené lokality,“ diví se mluvčí jičínské radnice Magdalena Doležalová.

„Městská rada vzala žádost DSSS na vědomí, což je jediné, co kromě bezpečnostních opatření může dělat. Akci by bylo možné zakázat pouze na základě zákonných důvodů. Ty nejsou,“ konstatovala mluvčí.

V Ostravě dvě demonstrace

V Ostravě se uskuteční ve stejný čas dvě demonstrace. Jednu pořádají pravicoví extremisté a je protiromská, druhou naopak organizují ostravští Romové, aby upozornili na problém neonacismu v Česku.

„Sešli jsme se dnes se zástupci kraje, ostravským primátorem i s vedením policie. Od policie máme příslib, že dohlédne na to, abychom byli v bezpečí před neonacisty, kteří se mají sejít ve stejnou dobu na jiném místě v Ostravě. Věříme, že policie vše zvládne. My provokovat nebudeme, avšak pokud budeme napadeni, tak je samozřejmé, že se budeme bránit,“ upozornil ve středu za ostravské Romy Josef Stojka.

„Bezpečnostní složky jsou připraveny zasáhnout,“ řekla Právu krajská mluvčí Petra Špornová.

Policie rozehnala demonstranty v Českých BudějovicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

Pohotovost v Duchcově

Protiromské shromáždění se nevyhne ani Duchcovu. První protiromská demonstrace zde jako reakce na brutální útok skupiny Romů na manželský pár proběhla už koncem května. Původně poklidná akce, na kterou dorazilo asi tisíc místních, se tehdy zvrhla v pochod do romské lokality, který ukončil až policejní zásah.

V jiných městech Ústeckého kraje by se v sobotu protestovat nemělo. „Víme jen o akci v Duchcově. Nevylučuji ale, že někdo může nahlásit shromáždění na poslední chvíli,“ řekla Právu severočeská policejní mluvčí Šárka Poláčková s tím, že policie se na sobotu připravuje.

Související téma

Foto: Miroslav Homola, Právo

Prvomájový pochod neonacistů v Brně.

„Organizátoři slibují, že půjde o poklidné shromáždění. Nezbývá nám než doufat, že se jim podaří účastníky akce ukočírovat,“ řekla Právu starostka Duchcova Jitka Bártová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám