Hlavní obsah

Pole u Kostic vydalo hrob ruského vojáka

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen pár dnů předtím, než před 76 lety přes Kostice na Břeclavsku zaútočila Rudá armáda na zuřivě se bránící Němce, vydal ve čtvrtek pozemek mezi obcí a dálnicí D2 ostatky válečné oběti. Našel je jeden z lidí, kteří mají jako hobby s minohledačkou objevovat zajímavé nálezy v přírodě.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Objevené ostatky ruského vojáka.

Článek

„Byl to naprosto vzorový případ nálezce. Objev signalizovaný detektorem kovů ohlásil policii a pak následoval standardní postup hledání za spolupráce pyrotechniků a archeologa,“ uvedl policejní pyrotechnik Michal Švirga. Ostatky ohledal a podle výstroje identifikoval jako vojáka Rudé armády.

Díra v lebce a další kovový úlomek mezi čelistmi zřejmě mají spojitost se smrtí vojáka. Pyrotechnik u něj našel i munici. „V hrobu jsme našli jeden ruční granát RG 42 a asi půldruhého kilogramu nábojů malé ráže. Muž měl u sebe plynovou masku. Překvapivé bylo, že se jedná o typ, který nebyl obvyklý u pěšáka, spíše u posádek obrněné techniky,“ dodal pyrotechnik, který je i mimo svou profesi aktivní mezi milovníky vojenské historie.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Archeolog Libor Kalčík při exhumaci ostatků.

„Pro mě je to ojedinělý nález. Ruské hroby už v okolí jen tak nenacházíme. Tento je navíc nevykradený,“ uvedl archeolog Muzea a Galerie Břeclav Libor Kalčík. Pohřbený byl voják zřejmě v mělkém hrobu po výbuchu granátu. Soudí tak podle stavu terénu, v němž je patrné, že pro tělo před lety někdo vyhrabal mělkou jámu.

Neporušenost hrobu podle pyrotechnika není pravidlem. Často se stává, že v těchto případech nálezci hrob otevřou, seberou cennosti – vyznamenání, části výstroje - a pak jej zase zahrabou. Nejednou tak vyjížděli k hrobu, který už byl otevřený předtím, než jej našel další nálezce, a teprve on postupoval, jak mu ukládá legislativa.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Přilba ruského vojáka.

Zatímco pyrotechnici zajistili munici, archeolog převzal kosterní ostatky. „S kolegy v Brně se pokusíme určit něco víc o mrtvém. Pak je standardní cestou předáme ruské straně k důstojnému pohřbení,“ řekl archeolog.

Děje se tak cestou vojenských přidělenců velvyslanectví, kteří ostatky převezmou a určí, co s nimi. Pokud dohledají totožnost, obvykle se hlásí o pohřbení ostatků příbuzní, případně míří na pohřebiště obětí války, jako je třeba v Hustopečích na Břeclavsku.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Objevené ostatky ruského vojáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám