Hlavní obsah

Podle přesnějšího měření prodělalo covid-19 zřejmě mnohem víc Čechů, než se uvádělo

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Zatímco celostátní výzkum na promořenost obyvatel nemocí covid-19 ukazoval na pouhá promile procenta, předběžné výsledky výzkumu na jihu Čech, který využíval přesnější testování, naznačují daleko vyšší počty. Podle prvotních výsledků, které se Právu podařilo zjistit, se přítomnost protilátek proti této nemoci pohybuje mezi pěti až deseti procenty z testovaných.

Článek

V podstatě by to znamenalo, že daleko více Čechů už má protilátky proti koronaviru a nemoc prodělali, aniž by si toho byli vědomi.

Jihočeši testovali dva tisíce lidí z Písecka a Strakonicka z profesí, které se pohybovaly v takzvané první linii. Jednalo se o hasiče, policisty, prodavačky, ale také například zdravotníky. Přesné výsledky však zveřejní kraj až v příštím týdnu.

Použili kvalitní testy z Německa

„Všechny průběžné výsledky je třeba komentovat s pokorou a musíme vidět finální čísla. Ale je jasné, že se nám ukazují jiné výsledky než v té republikové studii a nejsou to promile, ale procenta,“ konstatoval Martin Kuba, předseda jihočeské ODS, který jako bývalý lékař studii inicioval.

Studie kolektivní imunity: Protilátky na koronavirus nemá téměř nikdo

Koronavirus

Rozdíl mezi celorepublikovým výzkumem a tím jihočeským je prý především v použití jiných testů. Jihočeši použili kvalitnější testy z Německa, které zjišťují i protilátky IgA. Ty ukazují, kdo nemoc prodělal bez příznaků. Celorepublikové testy pak tuto imunitu vůbec neměřily.

Na testování se podílela kromě Jihočeského kraje a nemocnic i Krajská hygienická stanice v Českých Budějovicích. „Zatím nechci průběžné výsledky komentovat, ale myslím, že to může být překvapení,“ uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Reklama

Výběr článků

Načítám