Hlavní obsah

Podle Lišky by se o radaru mělo hlasovat až příští rok na jaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S hlasováním českého parlamentu o umístění americké základny v Česku by se podle ministra školství Ondřeje Lišky (SZ) mělo počkat až na summit NATO.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených)

Článek

Vrcholná schůzka příští rok na jaře bude první příležitostí pro rozhodnutí o integraci česko-amerického projektu do širších struktur Aliance, řeklv pátek v Bruselu.

„Myslím si, že je správné, aby smlouvy (o radaru) doputovaly do Sněmovny, aby byly puštěny do dalšího čtení. Ratifikační proces by se ale mohl přerušit,“ uvedl Liška. Dodal, že pokud se tak stane, bude trvat na svém postoji k radaru. Ministr v minulosti řekl, že radar, který má být součástí amerického systému protiraketové obrany, by měl být začleněn do struktur NATO.

Liška jde s termínem hlasování dál než ODS. Jak informovalo páteční Právo, občanští demokraté mají obavy, aby radarové téma neovlivnilo říjnové krajské a senátní volby, proto souhlasí s hlasováním na přelomu roku.

Liška rovněž zopakoval, že by bylo dobré s rozhodnutím o radaru počkat na novou americkou administrativu. Oba kandidáti na prezidenta již ale systém protiraketové obrany podpořili. Američané budou volit prezidenta 4. listopadu. Inaugurace bude 20. ledna 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám