Hlavní obsah

Pod šéfem NÚKIB Navrátilem se houpe křeslo

Právo, ada, nig

Pod šéfem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušanem Navrátilem se nebezpečně houpe křeslo. Podle informací Práva jsou jeho dny v čele úřadu sečteny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Dušan Navrátil

Článek

Ačkoli o odchodu šéfa kyberúřadu se spekuluje delší dobu, pohár trpělivosti především premiéra Andreje Babiše (ANO) prý už přetekl. Za pravdu mu dávají i někteří další členové vlády. Nejde přitom o práci úřadu, ale o neschopnost Navrátila.

Ta se údajně projevuje opakovaně třeba při jednání Bezpečnostní rady státu, kdy šéf úřadu není schopen bez pomoci svých spolupracovníků na otázky ministrů jasně a jednoznačně reagovat.

Česko je pro hackery atraktivní cíl, varoval NÚKIB

Bezpečnost

Navrátil se dostal do křížku s premiérem třeba při loňském varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE, což úřad označil za bezpečnostní hrozbu. Babiš po jednání bezpečnostní rady zkritizoval NÚKIB za to, že svoje varování před technologickou firmou zpočátku nedostatečně vysvětlil.

Odpovědnost vlády

Stejně tak letos v září padlo na Navrátila podezření, že předal senátnímu branně-bezpečnostnímu výboru utajované informace o kybernetickém útoku na ministerstvo zahraničí. Navrátil ale nařčení odmítl.

Šéfa kyberúřadu jmenuje a odvolává podle zákona vláda. Jeho ředitel je odpovědný premiérovi nebo jím pověřenému ministrovi.

Navrátil v čele úřadu stanul na začátku srpna 2017, kdy úřad oficiálně vznikl oddělením Národního centra kybernetické bezpečnosti od Národního bezpečnostního úřadu. Od září 2006 stál v čele Národního bezpečnostního úřadu.

České firmy po varování před Huawei přijímají opatření

Internet a PC

Do kyberúřadu vedeného Navrátilem se v minulosti opakovaně opřel prezident.

Předminulý týden v TV Barrandov Miloš Zeman připomněl situaci kolem firmy Huawei, když uvedl: „Francie nebo Německo otevřely svůj trh 5G firmě Huawei, na rozdíl od nás, kde pořád ještě zkoumáme bezpečnostní rizika, a podle mých informací ministerstva, která tato rizika prověřovala, zjistila, že žádná neexistují, takže ten Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost vydal poplašnou zprávu.“

Spekuluje se, že v případě odvolání Navrátila by mohl úřad dočasně převzít dosavadní náměstek Jaroslav Šmíd, který má na starosti sekci bezpečnosti digitalizace, výzkumu a vzdělávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám