Hlavní obsah

Pod lavinou na Božím Daru navigoval mobilem záchranáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOŽÍ DAR

Na Božím Daru v Krušných horách na Karlovarsku spadla v úterý odpoledne lavina. Vzala s sebou devětadvacetiletého Jaroslava Formáčka, který se pohyboval v roklině. Zůstal zasypán pod vysokou vrstvou sněhu. Po více než hodině se ho záchranářům horské služby podařilo vyprostit. Pomoc si zavolal mobilem sám.

Foto: Plzeňský Prazdroj

I přes investice do moderních technologií se ale legendární ležák Pilsner Urquell vaří podle stejné receptury a se stejným postupem jako před 176 lety

Článek

"Strhnul na sebe velký převis sněhu v jedné z roklí nedaleko Božího Daru, takže zůstal zasypán pod dvěma metry sněhu. Úžasné na tom všem je, že si rukou prohrabal před pusou místo a mobilním telefonem přivolal pomoc horské služby. To se ještě v naší republice snad nikdy nestalo, aby si někdo takto přivolal záchranáře," nevěřícně kroutil hlavou náčelník horské služby v Krušných horách Rudolf Chlad.

Mladík, který je synem božídarského zástupce starosty, se vydal sám na túru se sněžnicemi na nohou. Pak ale stoupl na hranu rokle a i se sněhem se zřítil dolů. Pod sněhem čekal na pomoc celou hodinu.

Vytáhli ho do vrtulníku

"Museli jsme kvůli složitému vyproštění přivolat vrtulník. Nejdříve naši chlapci muže ze sněhu vyhrabali a pak pomocí jeřábu vyzvedli na palubu vrtulníku. Celou dobu byl s námi v telefonickém spojení," dodal záchranář.

Podchlazeného vysadili z helikoptéry na parkovišti u nedalekého lyžařského areálu Neklid, odkud jej sanitka odvezla do nemocnice v Ostrově. "Bude určitě naživu," doplnil Chlad.

"Byl pouze podchlazený a zcela normálně komunikoval. Když jej přivezli, tak seděl. Byl samozřejmě v šoku, ale nic víc mu nebylo," konstatoval mluvčí karlovarské záchranky Lukáš Hutta.

"Syn se podruhé narodil. Když jsem jej uviděl, tak jsem se ptal, jestli je v pořádku. Byl celý bledý, takže ani moc nemluvil. Vždyť byl hodinu pod sněhem v minus deseti stupních," komentoval úspěšnou záchranářskou akci 51 letý otec mladíka. "Záchranáři odvedli dobrou práci. Syn je navigoval telefonem, až jej našli a vyhrabali," dodal František Formáček starší.

Šel si vyzkoušet sněžnice

Mladík provozuje na Božím Daru ski servis a půjčovnu. "Chtěl začít i se sněžnicemi, tak si je šel vyzkoušet a takhle to dopadlo," uvedl otec.

Podle Chlada se nejednalo o klasickou lavinu, kterou na sebe mladík strhnul. "V Krušných horách klasické lavinové svahy nejsou, na to jsou příliš krátké," vysvětloval Chlad.

"Naposledy se lavina, lze-li to tak říci, strhla před dvěma lety na svahu Klínovce, ale to padalo kamení a bahno vlivem dešťů," vzpomínal Chlad. Na začátku 90. let zasypala lavina z části autobus s cestujícími v zatáčce na silnici mezi Božím Darem a Jáchymovem. Nikdo nebyl tehdy zraněn.

"Vzpomněli jsme si tady, že před asi třiceti lety, kdy bylo také tolik sněhu, spadla lavina přesně v těch místech co nyní. To ale pod ní nikdo nebyl," uzavřel Jaroslav Formáček starší.

Na nejvyšším vrcholku Krušných hor Klínovci je v současné době 240 cm sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám