Hlavní obsah

Pochod neonacistů v Plzni byl rozpuštěn po několika minutách

• Aktualizováno
Právo, Ivan Blažek

Asi 150 pravicových extrémistů vyrazilo v sobotu po 14:00 na pochod centrem Plzně. S obou stran je obklopili těžkooděnci, aby předešli tradičním konfliktům s levicovými radikály. Po několika minutách však starosta městské části rozhodl o rozpuštění akce. Neonacisté začali na výzvy policie balit transparenty. Dva účastníci byli zadrženi.

Foto: Ivan Blažek, Právo

U obchodního centra Plaza se dopoledne srotil kordon těžkooděnců, připravených zasáhnout proti během akce pravicových radikálů.

Článek

Starosta městské části Plzeň 3 Jiří Strobach řekl Právu, že se rozhodl pochod zakázat na základě poznatků policie. Čtyři účastníci měli na oblečení nacistickou symboliku a tím porušili zákon o shromažďování.

V ulicích byly připraveny stovky uniforem i kordóny těžkooděnců, společně s jízdními hlídkami, psovody i těžkou technikou, nad městem bude kroužit vrtulník. Akci nazvanou Pochod na podporu politických vězňů se město původně narozdíl od minulých let nepokusilo zakázat. Nicméně využilo okamžitě pochod zakázat v případě porušení zákona.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Šokovaní radikálové přes počáteční protesty výzvy k ukončení pochodu uposlechli.

Na webu autonomních nacionalistů proto organizátoři žádali účastníky pochodu o maximální disciplinovanost, platí zákaz alkoholu i kouření.

Svolavateli pochodu jsou Tomáš Vondrášek, Michal Hilák a Marek Henzl. „Podle mých informací jsou všichni členy Autonomních nacionalistů Plzeňsko,“ uvedl už dříve starosta centrálního plzeňského obvodu Jiří Strobach (ODS). Organizátoři si původně zablokovali osm sobotních termínů, podle organizace Antifa si z nich vybrali právě 24. duben pravděpodobně proto, že je nejbližší po narozeninách Adolfa Hitlera - ty připadají na 20. dubna.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Po sbalení transparentů se extrémisté za doprovodu těžkooděnců rozešli.

Proti ultranacionalistickému marši se postavila řada společenských organizací, napříkladŽidovská liberální unie. „Svůj rozhodný nesouhlas s akcemi neonacistů chceme vyjádřit jako občané, proto na shromáždění nebudeme používat vlajky ani transparenty organizací,“ uvedla ve své výzvě. Do ulic se chystali i anarchisté, v lochotínském parku má být až do nedělního poledne happening Mládež proti neonacismu.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Trička evokující nacistickou Třetí říši na akci skutečně nechyběla.

V Plzni se extrémistický pochod měl  uskutečnit už třetím rokem po sobě. Loni skončila pro svolavatele Tomáše Babku rozsudkem u městského soudu - za své nenávistné protižidovské výroky pronesené na náměstí Republiky vyfasoval tři sta hodin obecně prospěšných prací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám