Hlavní obsah

Počet obyvatel vzrostl za první čtvrtletí o 425, svateb bylo nejméně za sto let

Novinky, jas
Aktualizováno

Počet obyvatel České republiky v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl o 425 osob na 10 694 364 lidí. Za přírůstkem stála zahraniční migrace, byť i kvůli opatřením v souvislosti s epidemií koronaviru byl nižší než v minulosti. V březnu bylo také kvůli tomu uzavřeno rekordně málo manželství. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Vývoj počtu obyvatel v Česku

Článek

Za první tři měsíce se v ČR narodilo přes 26 tisíc dětí a zemřelo 30 tisíc lidí. Nejvíce úmrtí zaznamenali statistici v lednu. Do ČR se ze zahraničí přistěhovalo přes 16 tisíc osob a necelých 12 tisíc se vystěhovalo.

Nárůst počtu vystěhovalých se částečně odvíjel od administrativních úkonů související s omezením platnosti potvrzení o přechodném pobytu pro občany EU na dobu 10 let.

Svatby v době koronavirové

Styl

„Obyvatelé Česka uzavřeli v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku 3,5 tisíce sňatků, což bylo o téměř 600 méně než o rok dříve. K nižšímu počtu sňatků přispěl zejména měsíc březen, v jehož průběhu byla možnost uzavření manželství omezena epidemiologickými opatřeními,” konstatoval ČSÚ.

Svateb ubylo kvůli covidu

V březnu bylo uzavřeno méně než šest stovek sňatků, což je nejnižší měsíční počet na našem území od roku 1918. Mohla za to primárně protiepidemiologická opatření, která zapovídala setkání více lidí.

„Naopak nezvykle vysoký byl letos počet manželství uzavřených v únoru (cca 2 200, nejvyšší únorový počet od roku 2003), k němuž zřejmě přispěla zajímavá data v kalendáři. Až třetina únorových novomanželů si pro svůj svatební den zvolila sobotu 22. 2. 2020 a na svatební obřady byla bohatá i sobota 29. 2. a čtvrtek 20. 2.,” povšimli si statistici.

Reklama

Výběr článků

Načítám