Hlavní obsah

Počet nemocných žloutenkou v Praze roste, za den onemocnělo 15 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Počet nakažených žloutenkou typu A překročil v Praze 300 případů. Jen za středu zde přibylo 15 nových případů. Loni přitom bylo v celé ČR "jen" 128 případů. Epidemie žloutenky propukla ve středních Čechách, kraj se proto rozhodl zasáhnout a provede očkování všech žáků prvních tříd v základních školách. Jedná se asi o pět a půl tisíce dětí.

Článek

Situace se v metropoli zhoršila v době letních prázdnin. Nejprve se začala žloutenka šířit mezi nitrožilními uživateli drog, ale následně se rozšířila i mimo rizikové skupiny a do okolí Prahy.

Plný stav hlásí v současné době všechny infekční oddělení pražských nemocnic. Podle primářky infekční kliniky v nemocnici Na Bulovce Hany Roháčové se pacienti, na něž nezbude lůžko, posílají do Mělníka a Příbrami.

Středočeský kraj naočkuje proti žloutence všechny prvňáky

Informaci o očkování zveřejnil po čtvrtečním jednání bezpečnostní rady Středočeského kraje hejtman Petr Bendl. Onemocnění se zatím objevilo ve čtyřech středočeských základních školách.

Očkování bude dlouhodobé, souhlasit s ním budou muset rodiče malých školáků. Zdravotní opatření vyjde na pět a půl miliónu korun, pro které sáhne kraj do svého rozpočtu. Očkovat se budou moci nechat i pracovníci ve školních jídelnách.

Ve středočeském kraji od počátku roku onemocnělo 81 lidí. Největší skok nastal v červenci, kdy onemocnělo 22 lidí, v srpnu to bylo 26 a od začátku září do 17. září jde o 22 lidí.

.:Středočeský hejtman Petr Bendlfoto: PRÁVO/Michaela Říhová

Podle Bendla je nutné počítat s variantou, že brzy doje kapacita volných míst na infekčních odděleních středočeských nemocnic.

Epidemiologové se připravují na další šíření nemoci

Epidemie se zatím drží Prahy a středních Čech. Žloutenka typu A se šíří ještě v Moravskoslezském kraji a také na Pardubicku. Jinde je zatím klid, epidemiologové se ale připravují na případné šíření nemoci. Rozesílají například letáky s informacemi a dopisy o nemoci.

Epidemie se zatím drží Prahy a středních Čech. Žloutenka typu A se šíří ještě v Moravskoslezském kraji a také na Pardubicku. Jinde je zatím klid, epidemiologové se ale připravují na případné šíření nemoci. Rozesílají například letáky s informacemi a dopisy o nemoci.

Žloutence typu A se říká "nemoc špinavých rukou". Přenáší se fekální cestou. Nákaza tedy hrozí například na veřejných záchodcích. Prevencí je dobrá hygiena a očkování. Vakcína proti "áčku" přijde na 1000 korun.

Hepatitida (žloutenka) typu A

  • Jedná se o akutní onemocnění charakterizované chřipkovými příznaky, teplotou, bolestmi břicha, kloubů, nechutenstvím, zvracením, pobolíváním pod pravým žeberním obloukem, zežloutnutím kůže a bělma oka, tmavou močí a světlou stolicí.
  • Virová žloutenka typu A se zpravidla projeví za 14–50 dnů od kontaktu s nemocnou osobou.
  • Je nutné úzkostlivě dodržovat osobní hygienu, zvláště čistotu rukou, zejména po použití WC a před jídlem.
  • Jedna dávka kombinované vakcíny proti hepatitidě A i B přijde na 900 až 1500 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám