Hlavní obsah

Počet břehulí říčních rychle klesá

Právo, Pavel Orholz

Počet vlaštovek břehulí říčních na jihu Čech se v posledních letech dramaticky snižuje. Břehule hnízdí v pískárnách i dalších těžebních prostorech, říčních nábřežích nebo ve vyzděných březích návesních rybníků.

Foto: Profimedia.cz

Břehule říční

Článek

Právo o tom informoval Jiří Řehounek ze sdružení Calla. „Břehule říční je naší nejmenší vlaštovkou, která hnízdí v norách vyhrabaných do kolmých písčitých stěn. O původní hnízdiště v říčních březích strhávaných jarními povodněmi přišli tito ohrožení ptáci při regulacích vodních toků. Od té doby jim nezbývá než se přizpůsobit různým typům stěn vytvořených lidskou činností,“ vysvětlil Řehounek.

Zmínil, že v řadě případů závisí hnízdní kolonie břehulí na vstřícnosti, nebo dokonce trvalé péči lidí. Ornitologové zjistili v Jihočeském kraji v roce 1999 až 66 lokalit s koloniemi břehulí, v roce 2009 to bylo již jen 27 kolonií a letos zbývalo na území jižních Čech pouhých 11 břehulemi obsazených lokalit.

Vzácného orla na Litoměřicku kdosi postřelil, zvíře trpělo několik dní

Domácí

„Jsme tedy na jedné šestině počtu hnízdišť proti době před dvaceti lety. Celkový počet jihočeských břehulí jsme letos odhadli na 454 hnízdních párů, zatímco před deseti lety to bylo 2070 párů a před dvaceti lety dokonce 4875 párů,“ shrnuje hlavní výsledky průzkumu jeho autor Petr Heneberg, který se břehulemi dlouhodobě zabývá a na jejich ochraně spolupracuje s Callou.

Upozornil, že v Jihočeském kraji dnes neexistuje ani jedna břehulí kolonie v říčním břehu. Donedávna se dařilo alespoň zmírňovat pokles početnosti břehulí díky cíleným zásahům na hnízdištích v menších opuštěných pískovnách. Dlouhodobě to však nebude možné, především kvůli tvrdnutí písku ve starých stěnách a neochotě vlastníků pozemků obklopujících bývalé těžebny.

„Břehule se stala v jižních Čechách velice ohroženým druhem. Varující přitom je, že pokles početnosti hlásí i okolní státy. Musíme proto chránit opravdu všechna zbývající hnízdiště. Data z letošního průzkumu proto předáme kolegům ze státní ochrany přírody, těžebních firem i neziskových organizací, aby je mohli využít při efektivní ochraně tohoto krásného ptačího druhu,“ dodal Řehounek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám