Hlavní obsah

Počasí na další den předpovíme přesně na 96,2 procenta, chlubí se meteorologové

Novinky, jas

Zatímco lidé jsou vývojem počasí často zaskočeni a nepříjemně překvapeni, meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) si přesnost svých predikcí pochvalují. Počasí na následující den dokázali loni podle svých záznamů přesně předpovědět v 96,2 procenta případů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Meteorologové neoperují ve svých předpovědích pouze s nejvyššími a nejnižšími teplotami a výskytem srážek, ale zahrnují do nich například i délku slunečního svitu či podíl území s výskytem srážek, mlh či bouřek.

Přesnost předpovědí se podle ČHMÚ v posledních letech zvyšuje. Nejúspěšnějšími měsíci byly únor (přesnost předpovědi na následující den 97,4 procenta) a prosinec (97,2 procenta), nejméně úspěšným červen (93,9 procenta).

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Úspěšnost předpovědi na následující den.

Stoprocentní úspěšnost předpovědi na zítřek ČHMÚ loni „trefil“ v 93 dnech, tj. o čtyři více než v roce 2016. „Naopak nižší než 80 procent byla úspěšnost jen v jednom dni (22. června, kdy předpověď nepodchytila vyšší četnost bouřek a s nimi spojený vysoký průměrný srážkový úhrn),” uvedl meteorolog Pavel Borovička.

„Z hlediska krajů byla podobně jako v předchozích letech nejvyšší úspěšnost v Praze a Středočeském kraji (93,0 procent) a kraji Jihočeském (91,1 procenta), nejnižší úspěšnost pak v Libereckém (86,3 procenta) a Pardubickém kraji (87,3 procenta),” dodal.

Přesnost předpovědí (v procentech)
1. den (zítřek)96,2
2. den (pozítří)93,9
3. den91,8
4. den89,0
5. den85,9
zdroj: ČHMÚ

Určité zhoršení přesnosti předpovědí ve srovnání s rokem 2016 meteorologové loni zaznamenali u predikcí na 3. až 5. den.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Úspěšnost předpovědí

I tak se podle ČHMÚ úspěšnost předpovědi na 5. den dostala „zhruba na úroveň úspěšnosti předpovědí na zítřek z poloviny 90. let”.

Do výpočtu úspěšnosti předpovědi pro vybrané území vstupují dle metodiky používané v ČHMÚ:
- průměrná minimální teplota na daném území
- průměrná maximální teplota na daném území
- průměrná doba trvání slunečního svitu na daném území
- podíl území s výskytem srážek
- průměrný srážkový úhrn na daném území
- podíl území s výskytem mlhy
- podíl území s výskytem bouřky

Reklama

Výběr článků

Načítám