Hlavní obsah

Po teplé neděli se ochladí, ale srážek bude méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po poměrně teplé neděli, kdy by teploty mohly stoupat až k 20 stupňům Celsia, se ochladí, celkově však z hlediska teplot nevybočí následující týden z dlouhodobého průměru. Vyplývá to z týdenní předpovědi a z dlouhodobého výhledu, které v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ústav zároveň varuje před silným větrem a vzestupem hladin řek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle týdenní předpovědi budou teplotní maxima v pondělí jen kolem 9 stupňů Celsia, v neděli přitom mají být až o deset stupňů výš.

Postupně by se však mělo během příštího týdne oteplovat, nejtepleji by mělo být v pátek a v sobotu, kdy se maxima mohou pohybovat až kolem 16 stupňů.

Jako celek by následující týden z hlediska teplot neměl nijak vybočovat z průměru, což bude platit až do začátku dubna, jak vyplývá z výhledu na následující čtyři týdny - od 18. března do 14. dubna.

„Největší kladnou odchylku od dlouhodobého průměru bude mít pravděpodobně poslední předpovědní týden (od 8. dubna),“ uvedli meteorologové.

Z hlediska celkového množství srážek by měly být následující čtyři týdny průměrné, ale s hodnotami blíže k nižším hodnotám, než je dlouhodobý úhrn srážek.

„Zejména v prvním předpovědním týdnu předpokládáme podstatně méně srážek, než je obvyklé pro toto období. Následující tři předpovědní týdny budou mít týdenní úhrny srážek pravděpodobně blízko dlouhodobým průměrům,“ konstatuje zpráva ČHMÚ.

Aktuálně meteorologové varují před silným větrem, který hrozí na většině území České republiky a také před rizikem povodní v důsledku tání sněhu na horách. [celá zpráva]

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výstraha meteorologů před silným větrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám