Hlavní obsah

Po odchodu okupantů jsou Milovice jiné

– Milovice

Těsně po odchodu Sovětské armády zbylo ve středočeských Milovicích jen několik stovek místních obyvatel a opuštěné paneláky, armádní ubikace, štábní domy, tankodromy. Teď tady žije patnáct tisíc lidí, často mladých rodin. Město se změnilo k nepoznání. Přitom ale ještě před pár lety na zdejším ruském kulturním domě byly dveře s nápisy vchod a východ v azbuce.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Na radnici v Milovicích si malou výstavou připomínají 30 let od odchodu Sovětské armády. Její pozůstatky jsou tu dodnes, ač se město výrazně proměnilo.

Článek

Zdejší sovětská komunita tady měla odhadem 30 tisíc lidí. Přesně před třiceti lety se vojsko okupující Československo konečně vrátilo do své vlasti a nechalo tu po sobě spoušť, která se dodnes likviduje. Několik stovek domů bylo srovnáno se zemí a sanace území zamořeného naftou z vojenské techniky a likvidace ruin se táhne dodnes.

„Co bylo možné zrekonstruovat, to se postupně opravilo a z mnoha objektů většinou vznikly nové byty. Zbyly tady po nich panelové domy, říkalo se, že ve 2+1 bydleli po dvou rodinách. Bydlení ale vzniklo i z dalších objektů, ze štábních budov, bývalá poliklinika po Rusech byla rozkradená a teď tam také budou byty,“ říkal starosta Milovic na Nymbursku Lukáš Pilc (ODS). Rekonstrukcí vznikla i škola nebo školka a přibyly i zbrusu nové školky nebo bytové domy pro stále přicházející mladé rodiny.

Valeo chce u Milovic postavit městečko pro testování autonomních systémů

AutoMoto

Z ruského kulturního domu nakonec vznikla radnice a ve druhé části budovy, kde bylo divadlo a další společenské prostory, se stále pracuje na rekonstrukci a pohybují se tu zedníci. Jednu zdejší stěnu dodnes zakrývá obrovská mozaika oslavující sovětský lid s kosmonautem či vojákem třímajícím samopal.

„Mozaiku zachováme,“ přitakal starosta, podle něhož se Milovice nyní soustředí hlavně na zeleň a vybavenost, aby tady bylo sportovní vyžití, kultura a možnosti relaxace. „Divadlo bude mít po rekonstrukci 420 míst,“ uvedl starosta. Prostor bude i pro kino a muzeum vojenské historie. Někdejší autopark se proměnil v oblíbený zábavní park v přírodě Mirakulum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám