Hlavní obsah

Po horkém víkendu už dorazily silné bouřky

– Praha • Aktualizováno

Velmi silné bouřky v noci na pondělí a brzy ráno zasáhly Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Liberecký kraj. Mohly se dostat i do středních Čech. Meteorologové varovali před silnými nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu. Na Ústecku a Děčínsku bouřky doprovázely kroupy, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Přechod srážek přes ČRVideo: ČHMÚ

 
Článek

Velmi silné bouřky se podle meteorologů objevily v celém Karlovarském a Libereckém kraji, z Plzeňského v okresech Tachov a Plzeň-sever a v Ústeckém kraji vedle Ústecka a Děčínska také na Chomutovsku, Lounsku a Mostecku.

„Na jižním okraji bouřkové buňky dochází k dalšímu narůstání oblačnosti, a tak může bouřková činnost částečně zasáhnout i do okresu Mladá Boleslav,“ uvedl ČHMÚ.

Meteorologové doporučili před větrem zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit zahradní nábytek a slunečníky a zabezpečit skleníky a stavební jeřáby. Varovali před nebezpečím úrazu při pádu ulomených větví nebo po zásahu bleskem. V Karlovarském a Plzeňském kraji mohly přívalové srážky také rozvodnit malé toky a voda z nich zatopit sklepy nebo podemlít komunikace.

Bouřky přijdou se studenou frontou

Bouřky zasáhly severozápad Čech po zřejmě nejteplejším dni v roce. V neděli byl teplotní rekord pro 28. července překonán nebo vyrovnán na 113 stanicích s více než třicetiletou tradicí měření.

Podle meteorologů se ještě v pondělí především na Moravě a ve Slezsku očekávají rekordní teploty atakující hranici 40 °C. Velmi teplé počasí však ukončí výrazná studená fronta, která bude v pondělí přecházet přes území ČR. Za frontou se teploty zmírní, v úterý na 22 až 28 °C.

„S frontou bude spojena intenzivní bouřková činnost doprovázená silnými nárazy větru, kroupami a přívalovými srážkami ojediněle s úhrny 40 až 60 mm,“ uvedli meteorologové.

Bouřky se vyskytnou v pondělí odpoledne, večer a v noci na úterý v Čechách, večer a v noci na úterý i na Moravě a ve Slezsku. Není ale vyloučeno, že už v noci na pondělí se mohou v Čechách před frontou vyskytnout ojedinělé silnější bouřky.

„V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací apod.,“ uzavřeli varování meteorologové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám