Hlavní obsah

Po bouřkách přijdou opět tropy, potrvají nejméně pět dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko během pondělí a úterý ještě potrápí silné bouřky, které mohou přinést přívalové deště a jež přišly během sobotního odpoledne s okluzní frontou z Německa. Od středy by však rtuť teploměru měla opět stoupat až k hodnotám přes 30 stupňů Celsia. Uvedl to mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Meteorologové očekávají, že teploty v pondělí odpoledne nepřekročí hranici 27 stupňů Celsia, na východě Čech a na jižní Moravě 30 stupňů.

Během úterý by mělo dojít k přechodnému ochlazení s teplotami maximálně 23 stupňů, ve středu se však vysoké teploty vrátí. Tropických dní by poté mělo být podle Dvořáka pět, spíše však mnohem více.

V pondělí by na většině území Čech mělo pršet, během noci na úterý se bouřky rozšíří i na východ a Českomoravskou vrchovinu. Podle ČHMÚ je však na východě země dosud sucho, proto stále platí varování před vznikem požárů.

Při bouřkách může ojediněle spadnout až 30 milimetrů srážek za hodinu, mohou se objevit kroupy a přívalové deště. Prudký déšť by mohl způsobit místní rozvodnění toků a zatopení níže položených míst nebo sklepů. Výstraha před bouřkami platí pro Prahu a kraje Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký od pondělních 10 hodin do úterních devíti hodin. V Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině by se budou bouřky vyskytovat od 20 hodin v pondělí do devíti hodin v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám