Hlavní obsah

Po 30 hodinách jednání došlo ve Sněmovně na hlasování, návrh rozpočtu prošel dál

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Po zhruba třiceti hodinách jednání se podařilo Sněmovně ve středu dospět k prvnímu hlasování. Koalice 102 hlasy schválila v prvém čtení zákon o státním rozpočtu, ale pouze díky benevolenci opoziční ČSSD, která nechtěla obstrukcemi zavinit rozpočtové provizorium. Přesto koaliční poslance potrápila sáhodlouhým cupováním klíčového návrhu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) představuje poslancům návrh rozpočtu

Článek

Schodek by měl být 105 miliard korun při příjmech ve výši 1,085 biliónu a výdajích 1,190 biliónu korun.

Poslanci ČSSD ještě ráno slíbili, že v obstrukcích při projednávání zákona o rozpočtu nebudou pokračovat. Obstrukce totiž mají za účel primárně zabránit schválení reformním zákonům. Navzdory prohlášením, diskuze ve Sněmovně se celý den odvíjela ve velmi podobném stylu jako v noci z úterý na středu.

U řečnického pultíku se střídali sociální demokraté s výtkami k jednotlivým položkám návrhu rozpočtu a se sdělením svého odmítavého stanoviska. Naproti tomu poslanci koalice mlčeli a po probdělé noci se jako těla bez duší pouze snažili ve Sněmovně vydržet, aby opozice nemohla v nestřežené chvíli schválit například odklad schůze.

Opozice nenechala na návrhu rozpočtu nit suchou a se svými názory se představili i jindy málo aktivní poslanci soc. dem. [celá zpráva]

V závěrečné řeči se předkladatel návrhu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) projevil rozčarování nad tím, zda projevy poslanců brát vážně, anebo jako součást strategie ČSSD.

„Jsem v rozpacích, jak na košatou diskuzi v závěrečné řeči reagovat. Ráno jsem měl radost, že opozice slíbila, že nebude obstrukcemi bránit schválení rozpočtu. Nenabyl jsem ale jiného dojmu, než že se jedná o obstrukce. A jestli to byla seriózní debata, tím hůř,“ řekl Kalousek.

 Čísla se budou ještě opravovat

Státní rozpočet počítá s příliš optimistickou vizí růstu o 2,5 procenta, jak ukazovala čísla ještě letních prognóz. Poslední předpovědi kvůli evropské krizi nasvědčují sotva procentnímu růstu HDP. Kalousek připustil, že rozpočet bude v průběhu roku vyžadovat korekce, nicméně momentálně je třeba schválit rozpočet i špatný, aby nemohlo dojít na rozpočtové provizorium.

Rozpočet na příští rok počítá už se zvýšením nižší sazby daně z deseti na 14 procent, vyšší sazba má být zachována na 19 procentech. Až v dalších letech má dojít k postupnému sjednocení daní na 17,5 procenta.

Poslanci pokračují v maratónu za obstrukcí ČSSD

Po deváté hodině večer se poslanci, kteří za sebou mají hodinovou přestávku, vrátili k jednání o omezení státní podpory u stavebního spoření. To je téma, které se probíralo ve Sněmovně už téměř 15 hodin včetně uplynulé noci a které provází obstrukce ČSSD.

Sociální demokraté se už dopředu netajili s tím, že u všech návrhů vládních reforem budou postupovat stejným způsobem jako dosud, kdy Sněmovna jednala bez noční přestávky od úterních 16:30. Ke stavebnímu spoření ČSSD slíbila ještě minimálně 28 příspěvků v délce až deseti minut, což je doba, na kterou koalice omezila řečnickou lhůtu. Středeční jednání by podle informací ze zákulisí mělo skončit hodinu po půlnoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám