Hlavní obsah

Piráti: Prolomení mlčenlivosti advokátů omezí daňové úniky

– Praha
Právo, Jiří Novotný

Vládní návrh novely daňového řádu, jenž má českým berním úředníkům umožnit žádat banky o údaje, které jinak podléhají bankovnímu tajemství, chce Česká pirátská strana pozměňovacím návrhem rozšířit i na advokáty, notáře, daňové poradce auditory a exekutory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Pikal (Piráti)

Článek

Prolomení jejich mlčenlivosti má pomoci omezit daňové úniky a praní špinavých peněz. Navíc to má platit nejen v případech, kdy o to českou stranu požádá zahraniční správce daně, ale i pro daňové kauzy nad 500 tisíc korun v tuzemsku.

Tento pozměňovací návrh podpořil v minulém týdnu sněmovní rozpočtový výbor, a proti mysli není ani ministryni financí Aleně Schillerové (ANO).

Jak v nedělní Partii TV Prima uvedl místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti), je nelogické, aby se získané údaje daly využívat jen pro mezinárodní správu daní, jak vyplývá ze směrnice EU. Vždyť v Česku jsou časté případy, kdy například advokát založí za nějakou velkou zahraniční korporaci fixní firmu, a jsou pak přes ni nelegálně vyváděny z Česka miliardy.

Návrh podrobit testu ústavnosti

S tím, že by stát měl mít pravomoc daňovým únikům lépe čelit, souhlasí i předseda ČSSD Jan Hamáček: „Pokud se ale povinnost poskytovat informace rozšíří i na advokáty a notáře, může to být v rozporu s ústavností, zaručeným právem občanů na ochranu osobních údajů,“ připomněl v Partii.

Předseda ČSSD proto doporučuje, aby se návrh této novely, který teď ve Sněmovně čeká na třetí čtení, podrobil nejprve testu ústavnosti. „Uspořádat by k tomu bylo dobré seminář za účasti zástupců České advokátní komory a celou věc důkladně probrat, i kdyby to přijetí této potřebné novely zdrželo,“ uvedl Hamáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám