Hlavní obsah

Piloti ČSA odmítají bezpečnostní prověrku

Právo, on

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Piloti Českých aerolinií (ČSA) odmítají vyplnit dotazníky, které dostali v rámci bezpečnostní prověrky, vyplývající z nařízení vlády č. 31/2005. Pokud prověrku nestihnou do 1. července, nebudou smět vstupovat do tranzitního prostoru letiště, a nedostanou se tedy k letadlům.

Článek

"Dotazníky jsou příliš podrobné. Doporučili jsme proto svým členům, aby je nevyplňovali," sdělil v pátek ČTK tajemník Českého sdružení dopravních pilotů CZ Alpa David Reimer.

Národní bezpečnostní úřad vyžaduje od prověřovaných řadu osobních údajů. Například o rodinných příslušnících, pobytech v zahranič či informace o kontaktech s cizinci. Jde ve svých požadavcích dál, než vyžadují směrnice Evropské unie. Piloti svou neochotu dotazník vyplnit zdůvodňují i tím, že jejich zahraničním kolegům v alianci SkyTeam zpravidla stačí, když zaměstnavateli předloží výpis z trestního rejstříku. Požadavky NBÚ považují za porušení práva na ochranu osobních údajů.

Na otázku Práva, zda se bude na vyplnění dotazníku trvat, odpověděla mluvčí ČSA Jitka Novotná: "Nařízení vlády plně respektujeme. Jsme ale připraveni v zájmu bezproblémovosti provozu naší letecké společnosti kdykoli jednat se všemi zainteresovanými stranami na legislativním doladění prověrek."

Mluvčí informovala, že dotazníky už vyplnila většina zaměstnanců. Vedení Českých aerolinií doufá, že se nakonec s piloty dohodne. Podle Novotné by ale uvítalo, kdyby se účinnost vládního nařízení posunula až na leden 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám