Hlavní obsah

Pietu a pochod za zemřelého Roma v Žatci klidnili těžkooděnci

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žatec
Aktualizováno

Zhruba 400 lidí se ve čtvrtek odpoledne zúčastnilo v Žatci pietního shromáždění v souvislosti s nejasnou smrtí mladého Roma. Ten zemřel minulý týden po incidentu s hosty v místní pizzerii. Většina účastníků piety se vydala k restauraci, kde se neštěstí odehrálo. Tam na ně čekali zákazníci podniku a obyvatelé Žatce. Hrozícímu konfliktu zabránily policejní pořádkové jednotky a antikonfliktní týmy.

BEZ KOMENTÁŘE: Pietu a pochod za zemřelého Roma v Žatci klidnili těžkooděnciVideo: Karel Otcovský

 
Článek

Shromáždění, na které kromě místních dorazili i přespolní Romové, se konalo na náměstí Svobody, jen zhruba sto metrů od místa tragédie. Zazněla modlitba za zesnulého a přítomné pozdravila zástupkyně rodiny.

Další řečníci ve svých vystoupeních horovali za důkladné vyšetření smrti otce dvou dětí a poukazovali na údajnou diskriminaci romské minority ve společnosti. Na průběh dohlížely posílené policejní hlídky.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hrozícímu konfliktu zabránily policejní pořádkové jednotky a antikonfliktní týmy.

Organizátoři akce dopředu avizovali, že pieta bude klidná. „Není tady žádná válka, neexistuje žádné oko za oko, žijeme v 21. století. Necháme pracovat policii, právníky a soudy. Rodina mrtvého si nepřála osočování majority jako celku,“ uvedl jeden z pořadatelů shromáždění Jan Čonka.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Těžkooděnci zabránili v Žatci konfliktu mezi Romy a obyvateli Žatce.

Po ukončení piety na náměstí se dav Romů vydal směrem k pizzerii, kde se stala nešťastná událost. Před restaurací na ně čekala asi stovka početná skupina místních obyvatel, mezi které se zřejmě vmísili i extremisté. Skupiny na sebe pokřikovaly a několikrát hodily plastové lahve s pitím. Následně je od sebe oddělily pořádkové jednotky.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Při pietě za zemřelého mladíka musel v Žatci zasahovat antikonfliktní tým.

Pietní akce se konaly i na jiných místech Česka, například v Ostravě, Jihlavě nebo na pražském Smíchově před kostelem svatého Václava.

Mladík byl agesivní

Šestadvacetiletý Rom podle svědků před týdnem v podniku agresivně obtěžoval a slovně napadal partnerky ostatních hostů. Někteří z nich ho pak měli spolu s obsluhou fyzicky zpacifikovat a vyčkávali na příjezd policie.

Muž však zkolaboval. Hosté, strážníci a policisté mu dávali první pomoc, zachránit ho však nedokázali ani oni, ani přivolaná lékařská pomoc.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Na náměstí v Žatci proběhlo pietní shromáždění v souvislosti s úmrtím mladého Roma.

„Podle prvotních výsledků soudní pitvy nebylo zjištěno cizí zavinění. Zároveň byl odebrán veškerý potřebný materiál na návazná laboratorní vyšetření. Příčina smrti bude stanovena na základě výsledků těchto analýz, k dispozici budou v řádu týdnů, “ přiblížila závěry odborníků lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Anonymní svědectví

Žatečtí Romové mají pochyby o tom, že se událost odehrála tak, jak o ní mluvili zmiňovaní svědci, a žádají důsledné prošetření incidentu. O to žádají policii také někteří členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

Žatečtí Romové pořádali pietu za zemřelého mladíkaVideo: Karel Otcovský, Právo

Po tragické události se totiž v médiích a na sociálních sítích objevila řada především anonymních svědectví, která hovoří o neadekvátním zadržení romského mladíka hosty pizzerie. Někteří aktivisté upozorňují na to, že může jít o případ českého rasismu.

„Policisté postupně vyslýchají další svědky, zároveň vyhodnocují kamerové záznamy,“ řekla Právu Střelcová.

Atmosféra ve městě mezi majoritou a Romy v posledních dnech zhoustla. Majitel pizzerie musel na několik dnů kvůli obavám podnik zavřít. Část romské komunity viní totiž personál podniku z podílu na smrti mladého muže. Na restauraci se dokonce objevil nápis „vrazi” a zaměstnancům je údajně vyhrožováno likvidací.

Reklama

Výběr článků

Načítám