Hlavní obsah

Petříček: Nejedlému diplomatický pas vzít nemůžu, o cestě do Moskvy chci vědět víc

ČTK, Dominika Jeřábková

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) řekl, že prezidentovu poradci Martinu Nejedlému kvůli chystané cestě do Ruska odebrat diplomatický pas nemůže. Reagoval tak na výzvu poslance Jana Lipavského (Piráti), který ho k tomu ve čtvrtek vyzval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poradce prezidenta Martin Nejedlý

Článek

„Diplomatický pas je možné dotyčnému odebrat pouze v případě, že buď skončí ve funkci hradního poradce, nebo s ním spáchá trestný čin či přečin. Ani jedno z toho se nestalo,“ sdělil Novinkám.

Nejedlý uvedl, že v Rusku nehodlá jednat o tendru na stavbu jaderného bloku v Dukovanech. Podle dostupných informací je totiž mezi možnými uchazeči ruská firma Rosatom. Jelikož se Nejedlý již před třemi lety tajně setkal s jejím šéfem Alexejem Lichačovem, vzbudila jeho cesta nejenom mezi politiky spekulace o tom, s kým se na místě skutečně setká. Cestu totiž vyjednává v situaci, kdy je omezen přístup do země osobám bez ruského občanství. Cestu mu podle serveru aktuálně.cz zajišťuje ruská vicepremiérka.

Petříček veze z Portugalska prototyp plicního ventilátoru

Koronavirus

Petříček tak nyní zdůrazňoval, že by měl být diplomatický pas využíván pouze k pracovním účelům spojeným s výkonem funkce, kvůli které byl vystaven. Proto také předpokládá, že bude informován o obsahu cesty. „Stejně tak by měla kancelář prezidenta objasnit cíl návštěvy i veřejnosti,“ podotkl ministr.

Na základě zvyklostí vydal podle informací Petříčka diplomatický pas Nejedlému v prosinci 2013 tehdejší ministr Jan Kohout, který figuroval v úřednické vládě Jana Fischera. Sociální demokrat nyní nechal na resortu jeho sedm let starou žádost přezkoumat, podle příslušných vedoucích pracovníků se při jeho vydání však postupovalo v souladu se všemi předpisy.

„Existence pracovní nebo jiné smlouvy s Pražským hradem je pro tuto žádost irelevantní, Hrad o jeho vydání zkrátka zažádal a bylo mu vyhověno,“ uzavřel Petříček.

Platnost dokladu je 10 let, Nejedlému tedy diplomatický pas vyprší v roce 2023.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám