Hlavní obsah

Česko by mohlo Číně pomoci finančně

Aktualizováno

Česko by mohlo Číně, která bojuje s šířící se nákazou koronavirem, pomoci finančně. V sobotu o tom na Twitteru informoval premiér Andrej Babiš (ANO) a v neděli podobnou možnost zmínil i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Humanitární pomoc, o niž podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové projevil zájem čínský velvyslanec, Babiš odmítl s tím, že Česko potřebuje své zásoby pro své občany.

Foto: Emily Wang, ČTK/AP

Měření lidí přilétajících z Wu-chanu na pekingském letišti

Článek

„Dopoledne jsem mluvil s čínským velvyslancem o humanitární pomoci Číně. Zítra vládě navrhnu, abychom uvolnili až 10 milionů korun na nákup zdravotnických pomůcek. Do této akce chceme zapojit i české firmy. Čína potřebuje naši pomoc v boji s koronavirem a jeho šířením,“ napsal v neděli Petříček na Facebooku.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu řekl, že Česko nemá možnosti, jak vyhovět čínské žádosti o humanitární pomoc, protože zdravotnické pomůcky potřebuje pro sebe. Jeho slova vyvolala kritiku některých politiků a dalších uživatelů na sociálních sítích. Babiš později uvedl, že Česko by mohlo pomoci jinak.

„Roušky a léky potřebujeme hlavně pro naše občany, ale samozřejmě pomůžeme finančně, to je jasné. A oslovíme humanitární organizace, aby pořádaly sbírky,“ napsal Babiš na Twitteru.

Němci evakuovali z Číny i dva lidi s koronavirem

Zahraniční

Koronavirem už se nakazilo 14 tisíc lidí, zemřelo jich přes 300. V neděli bylo z Číny evakuováno pět Čechů, kteří pobývali v oblasti Wu-chanu, odkud se nákaza šíří. Po návratu do vlasti je čeká karanténa.

Petříček v pořadu Partie televize Prima řekl, že Česko zatím kvůli koronaviru nepřistupilo ke stažení diplomatů z Číny.

„S ambasádou jsme průběžně v kontaktu, s velvyslancem mluvím několikrát denně,” uvedl v pořadu předtočeném ve čtvrtek. Česká diplomacie podle něj chce, aby velvyslanectví zůstalo v plném provozu, rodinní příslušníci diplomatů ale v Číně být nemusí. „Doporučili jsme jim, aby se vrátili do Evropy,” řekl Petříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám