Hlavní obsah

Petra Paroubková neuspěla, soud zamítl žalobu na Zeleného Raoula

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jas, jfk

Pražský městský soud v pondělí zamítl žalobu Petry Paroubkové proti vydavatelství Ringier. Manželce předsedy ČSSD se nelíbil jeden z květnových dílů komiksu Zelený Raoul vycházející v časopisu Reflex. Karikaturista Štěpán Mareš jej nazval "Paroubkovy erotické fantazie" a Paroubková za něj žádala od vydavatelství omluvu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek s manželkou Petrou

Článek

Paroubková k soudu nedorazila. Její právní zástupkyně Ilona Kindlová ji omluvila s tím, že je v šestinedělí. Podle Kindlové však s rozsudkem nesouhlasí a odvolá se k pražskému vrchnímu soudu. "Domníváme se, že k zásahu do osobnostních práv paní Paroubkové došlo," řekla Kindlová.

Jiří Paroubek v souvislosti s podáním žaloby v květnu řekl, že jeho manželka je ochotna si kvůli karikatuře stěžovat i u Evropského soudu pro lidská práva. Šéf ČSSD dodal, že ten snad autora komiksu "umravní". [celá zpráva]

Foto: Reflex, Novinky

Právnička Ringieru Helena Chaloupková při obhajobě argumentovala tím, že karikatura operuje s nadsázkou a všichni čtenáři vědí, že příběh není pravdivý. Paroubková je podle ní zároveň veřejně známá osoba, která vystupuje na podporu manžela i sociálních demokratů. Nemůže tedy očekávat, že se na ni média nezaměří.

Paroubková se před časem cítila dotčena i obálkou stejného časopisu, která formou koláže parafrázovala známý snímek americké fotografky Annie Leibowitz znázorňující hudebníka Johna Lennona s manželkou Yoko Ono.

Kvůli této fotografii Paroubková údajně skončila v době svého těhotenství v nemocnici, neboť se jí ze snímku udělalo nevolno. [celá zpráva]

Paroubková již v červenci jeden soud s médii prohrála. Podle zatím nepravomocného rozsudku soud zamítl její žalobu na týdeník Mladá fronta Plus, který manžele Paroubkovy znázornil v jedné z karikatur při naznačeném pohlavním styku. [celá zpráva]

Text článku kritizoval iniciativu Paroubkové uspořádat celonárodní sbírku v souvislosti se stavbou nové budovy národní knihovny z dílny zesnulého architekta Jana Kaplického.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám