Hlavní obsah

Pětikoalice v tajné volbě potopí Vondráčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ustavující schůzi nové Sněmovny, která začne už v pondělí a na které si poslanci zvolí nové vedení dolní komory, zažije opoziční ANO pernou chvilku. Hnutí totiž navrhlo na svá dvě vyčleněná křesla místopředsedů komory bývalého šéfa Sněmovny Radka Vondráčka a karlovarskou exhejtmanku Janu Vildumetzovou Mračkovou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nynější předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček nemá vůbec jisté, že se v nové Sněmovně stane místopředsedou, jak by si přálo hnutí ANO.

Článek

A koalice Spolu a PirSTAN, které mají bezpečnou většinu 108 poslanců, odmítají pro Vondráčka v tajné volbě hlasovat. ANO ale na Vondráčkovi trvá, a je tedy jasné, že jednání bude bouřlivé a zřejmě se protáhne.

S Vondráčkem mají koalice problém kvůli tomu, že bez souhlasu lékařů a policie navštívil v nemocnici prezidenta Miloše Zemana.

Nebude to jednoduché, ale budeme na svých nominantech trvat
předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová

„Pan Vondráček bohužel ukázal, že to není jeho parketa, být ve vedení Sněmovny,“ řekl Právu šéf poslanců STAN Jan Farský. Podobně mluví i předseda klubu lidovců Marek Výborný. „Volba bude tajná, ale za klub KDU-ČSL mohu říci, že volba Radka Vondráčka do vedení je nepřijatelná,“ řekl.

Šéfka klubu ANO Alena Schillerová ve středu po jednání s koalicemi přiznala, že pro zvolení Vondráčka hlasy nemají, přesto na jeho nominaci trvají. „Nebude to jednoduché, ale budeme na svých nominantech trvat. Pan Vondráček dostal jednomyslnou podporu klubu,“ řekla Schillerová, která řídí nejsilnější sněmovní klub se 72 členy.

Proti nominaci Vildumetzové Mračkové, která už má poslanecké zkušenosti z minulého období a je manželkou člena výkonné rady ODS Jana Mračka, koalice nic nenamítají.

ANO se nelíbí ani výbory

Koalice jsou už domluvené, že v čele Sněmovny stane předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Místopředsedou za ODS bude Jan Skopeček, za STAN Věra Kovářová, za piráty Olga Richterová a za lidovce Jan Bartošek. Zároveň se koalice shodly, že post místopředsedy nedostane Okamurova SPD, ačkoliv má dvacet poslanců, zatímco Piráti jen čtyři a TOP 09 čtrnáct.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová by měla být předsedkyní Sněmovny.

Hnutí ANO je nespokojené i v otázce sněmovních výborů. Od koalic dostalo nabídku na vedení šesti výborů, a to mandátového a imunitního, ústavně-právního, branného, školského, volebního a správního.

„Otevřeně říkám, že to není dobrá nabídka, protože jsme měli zájem o strategické výbory, jako jsou výbory hospodářský, rozpočtový nebo zemědělský,“ řekla Schillerová. Např. dosluhující premiér a předseda ANO Andrej Babiš chce být podle ní členem výboru zdravotnického i sociálního.

Koalice si rozdělily ministerstva: SPOLU získá finance, PirSTAN vnitro

Domácí

ODS má řídit tři výbory. Včera oznámila, že výbor pro bezpečnost bude řídit Pavel Žáček, zdravotnický lékař Bohuslav Svoboda a hospodářský trutnovský starosta Ivan Adamec. KDU-ČSL a TOP 09 budou mít dohromady také tři šéfy výborů, stejně jako koalice Pirátů a Starostů. SPD získá výbory dva.

Podle informací Práva mají jasno u Starostů. Výbor pro životní prostředí má vést Jana Krutáková a rozpočtový bývalý plzeňský hejtman Josef Bernard (dříve ČSSD, nyní STAN). Včera se poslanci shodli na ustavení volební komise, kterou povede i v nynějším období Martin Kolovratník (ANO). Tato komise připravuje volby do orgánů Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám