Hlavní obsah

Pelikán nařkl policii, že kauzou Čapí hnízdo ovlivňuje volby

Právo, kab
Praha

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nařkl v rozhovoru pro časopis Respekt policii, že Sněmovnu žádá o vydání šéfa ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání účelově. Podle ministra chtějí policisté ovlivnit výsledek voleb, ve kterých je hnutí ANO podle průzkumů zatím favorit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

Článek

„Policie nemohla mít žádný rozumný důvod pro to, aby v tuto chvíli žádala Sněmovnu o zbavení imunity. Já nepotřebuju žádná další fakta, kromě toho, že policie to udělala po roce a půl vyšetřování před volbami,“ uvedl Pelikán v Respektu.

„To, co říct mohu, je, že každému, kdo alespoň zdálky viděl, jak se vyšetřují takové věci, musí být zcela zřejmé, že jediným možným důvodem pro žádost o vydání, podanou několik týdnů před volbami, může být ovlivnění těchto voleb. V tom má Andrej Babiš nepochybně pravdu,“ dodal ministr.

Narážel tak na Babišova slova, kterými žádost policie komentoval pro Právo: „To načasování je jasné, je to snaha zásadním způsobem ovlivnit volby a poslední zoufalý pokus toho zkorumpovaného systému a tradičních politiků mě zlikvidovat.“

Pelikán má přitom coby ministr spravedlnosti ve správě nejen soudy, ale i státní zastupitelství, která vyšetřování policie dozorují.

Kalousek: Měl by odstoupit

Redakci Respektu následně požádal, aby rozhovor nevydala. „Rozhovor je moje autorské dílo. Máme autorský zákon, bez mého souhlasu rozhovor nevyjde,“ řekl.

Šéfredaktor časopisu Erik Tabery jej však nevyslyšel.

Pelikánova slova rozhněvala předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. „Pokud se politik s touto odpovědností dopustí podobných výroků, měl by se veřejně omluvit, nebo okamžitě odstoupit,“ napsal na Facebooku.

„Ministr spravedlnosti nese ústavní odpovědnost za nestranný výkon funkce státního zastupitelství, které je v procesu trestního řízení policii nadřazeno, kontroluje jeho činnost a zadává úkoly,“ dodal.

„Trestní řízení, včetně přípravné fáze, je poměrně složitý proces a nelze si myslet, že je možné jej plánovat dle termínu voleb. K tomu každé trestní řízení je dozorováno státním zastupitelstvím, které spadá právě resort ministra spravedlnosti,“ reagoval pro Právo Jozef Bocán z Policejního prezidia ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám