Hlavní obsah

Paroubek z billboardů hlásil: Nechám zbourat Jiřetín

Právo, Šárka Tonarová

V severočeském Mostě a Litvínově ubezpečoval ve čtvrtek lídr ČSSD Jiří Paroubek z billboardů kolemjdoucí, že nechá zbourat Horní Jiřetín, protože sám bydlí v Praze a je mu to tedy jedno. A také mu prý jde o uhlí a ne o lidi. Text na oficiální velkoplošné plakáty umístilo hnutí Greenpeace.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Na billboardech s tváří lídra ČSSD v Mostě a Litvínově umístili Greenpeace text, který označili za skutečný obsah předvolebních prohlášení.

Článek

V Mostě „přepsalo“ textilními plátny čtyři billboardy, v Litvínově dva. Dalších patnáct papírových letáků má v zásobě pro další města. Důvodem je postoj ČSSD k prolomení limitů těžby.

„Vyhánění lidí z domovů není program hodný nejstarší české demokratické strany,“ uvedl Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR.

Paroubek si má vybrat: lidi nebo uhlí

Paroubek se podle něj vyhýbá odpovědi na otázku, zda by se kvůli uhlí měl vyvlastňovat soukromý majetek. „Pokud ne, neměl by podporovat prolomení limitů, které lidi v Horním Jiřetíně před vyvlastňováním spolehlivě chrání. Pokud ano, měl by přestoupit do KSČM,“ dodal Rovenský.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Na billboardech s tváří lídra ČSSD v Mostě a Litvínově umístili Greenpeace text, který označili za skutečný obsah předvolebních prohlášení.

Paroubek otázku limitů otevřel už v únoru. Z jeho prohlášení vyplynula ochota vyjednávat o případném prolomení. Ta vyprovokovala k reakci radnici z ohrožené obce, ekology i bojovníky za udržení ekologických hranic.

Paroubek hájí úvahy o prolomení limitů vysokou nezaměstnaností. K rozhodnutí však nesmí podle něj dojít jinde než v kraji. „Musí to být občané Ústeckého kraje, kteří se k této závažné otázce svobodně vysloví v referendu,“ uvedl už dříve.

Podle Jana Rovenského z Greenpeace však Paroubek jen opakuje účelové argumenty důlních společností. „Uvedl, že prolomení limitů podporuje kvůli boji proti nezaměstnanosti. Zjevně si popletl příčinu a následek – hospodářská a sociální závislost regionu na těžbě uhlí strukturální nezaměstnanost nepotlačuje, ale naopak vytváří. Další prohlubování závislosti je cestou do pekel," tvrdí.

Těžaři nezaměstnanost nevyřešili

Místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (SZ) připomněl, že se těžební firma po privatizaci zbavila tří čtvrtin svých původních zaměstnanců. "Z  původních asi 16 tisíc dnes zaměstnává kolem čtyř tisíc lidí," uvedl Buřt.

Podle Greenpeace nechce většina vlastníků opustit domovy. „Moje rodina žije v Horním Jiřetíně již od 19. století. Svůj domov nikdy neprodáme a většina sousedů to vidí stejně. Pražáci nám nemají co bourat město, navíc kvůli uhlí, které není potřeba,“ uvedl například Ondřej Hogen z občanského sdružení Kořeny.

Greenpeace: Bilboardy jsme nepoškodili

Greenpeace už během akce s transparenty na billboardech upozornili, že plochy nijak nepoškodili.

„Odstranění jejich nových částí je snadné a původní obsah pod nimi nijak neutrpěl. Nejde o žádný vandalismus, ale legitimní projev občanské neposlušnosti, za který jsme samozřejmě připraveni nést následky,“ uvedla tisková mluvčí Greenpeace Lucie Jakešová.

Pokračovat bude hnutí i v dalších městech. „Zaměříme se i na méně významné politické spojence uhlobaronů – KSČM, Suverenitu, a Zemanovce,“ dodala Jakešová.

ČSSD si na počátku dubna zadala průzkum veřejného mínění od agentury STEM. Vyplývá z něj, že podíl obyvatel Ústeckého kraje, kteří si přejí prolomení těžebních limitů hnědého uhlí, a odpůrců jejich prolomení, je zhruba vyrovnaný. Příznivci mají jen mírnou převahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám