Hlavní obsah

Paroubek si stěžuje na rozhodnutí nestíhat Kubiceho

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek nesouhlasí s tím, že v souvislosti s obsahem i únikem takzvané Kubiceho zprávy nebyl nikdo obviněn. Bývalý premiér si proti rozhodnutí státního zástupce podal stížnost. Snaží se tak bránit nařčení uvedenému ve zveřejněné zprávě, že sexuálně zneužíval nezletilou dceru svého známého.

Článek

"Není možné z evidentních trestných činů - to podezření je velmi reálné - udělat kázeňský prohřešek. To je snaha zamést činy pana Kubiceho a spol. pod koberec a to my nikdy nepřipustíme. Takže pánové se musí připravit na dlouhé procesy, třeba před Evropským soudem pro lidská práva," řekl Právu Paroubek.

Vyšetřující žalobce Michal Zachystal žádost Paroubkova právního zástupce obdržel minulý týden. "Nesouhlasí se závěry a hodnocením důkazů," uvedl Zachystal.

V případu byli podezřelými sám šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice a jeho dva podřízení Hynek Vlas a Jaroslav Hruška. Všechny tři navrhla na podzim Inspekce ministra vnitra obvinit ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, z pomluvy a z neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Státní zastupitelství ale s požadavkem inspekce nesouhlasilo, obvinit Kubiceho a spol odmítlo a věc v prosinci předalo policejnímu prezidiu jen k přestupkovému řízení.

O stížnosti rozhodne zřejmě až vrchní státní zastupitelství

Zachystal uvedl, že nynější žádost Paroubkova právníka postoupil svým nadřízeným z Městského státního zastupitelství v Praze, ale o jejím osudu bude zřejmě rozhodovat až vrchní státní zastupitelství.

Kdy to ale bude, se dosud neví, protože originál spisu leží na prezidiu a kopii si vyžádala nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, aby zjistila, zda prosincové závěry jejích podřízených byly správné. Na základě Paroubkovy stížnosti ale může nakonec zastupitelství rozhodnout i o obvinění policistů. "Je to jedna z teoretických variant," uvedl Zachystal.

Reklama

Související témata:

Související články

Kubice končit nemusí, chce jít studovat

Dlouholetý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice má šanci ve své funkci zůstat i po Novém roce, kdy začne platit nový služební...

Výběr článků

Načítám