Hlavní obsah

Paroubek: Prezidentský kandidát ČSSD může být nestranický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek v pondělí připustil, že kandidátem ČSSD pro příští prezidentskou volbu v roce 2008 může být nestraník. Podle Paroubka může kandidát navržený sociální demokracií stát mimo tuto stranu, důležitější je, aby získal celospolečenskou podporu. Předseda vlády tak reagoval na nedělní oznámení Miloše Zemana, že na funkci prezidenta už nikdy kandidovat nebude.

Článek

Zemanovo nedělní prohlášení označil premiér za konečné.

"Myslím si, že pan Miloš Zeman řekl definitivní slovo v této věci," poznamenal Paroubek. Svého kandidáta sociální demokraté, kteří mají v programu přímou volbu hlavy státu, podle premiéra potvrzovat před volbami do Sněmovny. "K té záležitosti se můžeme vrátit až někdy na konci tohoto roku," konstatoval Paroubek. Na otázku, kdo by tím nestranickým kandidátem mohl být, dodal: "Do voleb o tom určitě ani nebudu spekulovat."

ČSSD se loni na podzim omluvila za "zpackanou volbu" prezidenta z ledna 2003, a zároveň prohlásila, že Klause při příští kandidatuře už rozhodně nepodpoří.

Paroubek v ČSSD nechce úředníky obviněné z korupce

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) v pondělí oznámil, že dva členové sociální demokracie, které policie obvinila z korupce na ministerstvu dopravy, morálně a politicky zklamali a musejí stranu opustit. "Jsou to lidé pro mě naprosto nepřijatelní, v sociální demokracii skončí", uvedl Paroubek. Obvinění se týká administrativního tajemníka Státního fondu dopravní infrastruktury Josefa Lázničky a vedoucí sekretariátu náměstka ministra dopravy Petra Pospíchala Ludmily Schwarzové.

Grémium ČSSD vyzvalo už v pátek mateřskou organizaci obou obviněných na Vysočině k co nejrychlejšímu ukončení členství obou obviněných ve straně. Ludmila Schwarzová přitom sedí v ústředním výkonném výboru sociální demkracie.¨

Předseda kabinetu poznamenal, že ani jednoho z obviněných nezná. Nevyloučil ale, že se Schwarzovou mohl mluvit při zasedání širšího vedení ČSSD.

Podle premiéra policie dokázala, že je politicky nezávislá. Paroubek dále policisty vyzval, aby urychleně dokončili další sledované kauzy, například případ Paroubkova bývalého podřízeného z Úřadu vlády Zdeňka Doležela nebo kauzu někdejšího poslance ODS Vladimíra Doležala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám