Hlavní obsah

Paroubek chce od EU pět miliard pro motolskou nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) chce požádat Evropskou investiční banku o úvěr na opravu dětské části Fakultní nemocnice Motol, která je v havarijním stavu. Premiér to řekl v pátek při návštěvě motolské nemocnice. Podle něj bude na rekonstrukci nutné získat zhruba pět miliard korun.

Článek

"Je to unikátní pracoviště, přijíždějí sem pacienti, děti z celé republiky, proto to chceme řešit mimořádným způsobem," vysvětlil.

Premiér připomněl, že kabinet již v listopadu schválil 450 miliónů korun na nejnutnější opravy. Paroubek tvrdil, že rekonstrukci by bylo možné provést i bez evropského úvěru. Ministerstvo zdravotnictví má však ročně k dispozici osm miliard korun, rekonstrukce Motola by tak zamezila dalším investicím v celém českém zdravotnictví.

ČR by měla úvěr splácet 25 let

"Splácení úvěru Evropské investiční bance je možné rozprostřít do 25 let. Pět miliard by se tak splatilo částkami 200 miliónů korun ročně, a to není velké zatížení pro státní rozpočet," dodal premiér.

Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík uvedl, že po finanční injekci již začala rekonstrukce křídla C dětské budovy. "Ideální je, aby rekonstrukce plynule pokračovala a náklady zbytečně nestoupaly, což by úvěr od Evropské investiční banky umožnil," dodal.

Již dříve kabinet vyčlenil z rozpočtu pro Motol 1,069 miliardy korun - 174 miliónů na dostavbu energocentra a 895 miliónů na odstranění havarijního stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám