Hlavní obsah

Parkovací zóny v Praze se budou dále rozšiřovat, nejvíce na desítce

Právo, ČTK, trj

Přestože se tu a tam objevuje kritika systému modrých zón, některé pražské radnice je chtějí naopak zavést či rozšířit, aby lépe čelily náporu aut. Jde zejména o Prahu 5, 9 a 10. Vedení města jim vyšlo vstříc. Zóny by se mohly rozšířit už v létě.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Zóny placeného stání v Praze 9

Článek

„Několika městským částem umožňujeme rozšíření zón placeného stání. V tuto chvíli se jedná o úplně první krok, který budou dále samy projednávat. Od počátku Praha nikdy k zřizování zón žádnou městskou část nenutila, bylo to vždy na jejím rozhodnutí,“ řekl Právu mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Jednotlivé radnice podle něho také připravují rozsah zón podle znalosti svého území, mohou požádat o úpravy či rozšíření. „Dáváme v zásadě městským částem tu možnost, pakliže zónu odsouhlasí, návrh projedná vedení města,“ doplnil Hofman.

Největší rozšíření rezidentního stání plánuje Praha 10, kde by zóny podle dřívějších informací měly začít fungovat 24. srpna ve Vršovicích a části Vinohrad, 5. října ve Strašnicích a 2. listopadu v Malešicích. Důvodem je podle tamní radnice fakt, že Praha 10 je obklopena městskými částmi, kde již zóny platí, a parkující auta se tak přesouvají na její území.

V Praze 5 by se zóny mohly rozšířit o sídliště Podbělohorská a Cibulku, na šestce o zbývající území Hanspaulky, na devítce o Střížkov, Prosek, Libeň a Krocínku.

Praha dál rozšíří parkovací zóny

Domácí

V Letňanech často místo rezidentů parkují řidiči, kteří přestupují na metro. Placené stání by mohlo být zavedeno i kolem nádraží v Klánovicích, kde lidé přestupují z aut na vlak. Jiný názor na tuto zónu však mají Klánovice a jiný Újezd nad Lesy. Zavedení zón požaduje klánovická radnice, v Újezdu nad Lesy by nejprve přivítali vybudování P+R parkoviště.

Reklama

Výběr článků

Načítám