Hlavní obsah

Panelákový byt ukrýval poklad, nemá ho ale kdo zdědit

Kristýna Léblová, Lucie Hottková, Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Byt plný uměleckých děl získal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) jako odúmrť po muži z Hradce Králové, který zemřel bez dědiců. Předměty, mezi něž patří busty, obrazy a litografie, hudební nástroje, starožitné lustry nebo porcelánový servis, budou nabídnuty státním muzeím či galeriím. V případě jejich nezájmu poputují do veřejné aukce.

Zemřelý bez dědiců z Hradce Králové po sobě zanechal desítky vzácných uměleckých předmětůVideo: Novinky

 
Článek

Byt zemřelého o rozloze 1+1 byl plný historických i vzácných předmětů. Konkrétně zde byla nalezena například busta T. G. Masaryka z pálené hlíny od sochaře Vincence Makovského z roku 1936, busta mladé ženy z pálené hlíny od akademického sochaře, profesora ČVUT a AVU Karla Lidického, litografie s podtiskem od malíře a grafika Maxe Švabinského či grafický list Ruka s růží od akademického malíře, grafika a sochaře Emila Filly.

„Pravost těchto děl byla ověřena soudním znalcem, jejich cena nicméně ještě nebyla stanovena,“ sdělila Novinkám mluvčí ÚZSVM Adéla Janů.

Foto: Novinky

Kromě obrazů zde byly zanechány také vzácné busty.

Z hudebních nástrojů se jedná o housle, pianino značky Orfeon nebo malé koncertní křídlo značky Bösendorfer, která hudební nástroje vyrábí již od roku 1828, a jde tak o jednoho z vůbec nejstarších výrobců klavírů.

„V současné době převážíme vybavení bytu do našich skladů, následně budou předměty nabídnuty státním institucím k využití, například muzeím či galeriím. V případě jejich nezájmu budeme tyto předměty nabízet veřejnosti v elektronických aukcích na webu nabidkamajetku.cz,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám