Hlavní obsah

Otevřete školy a neimprovizujte, doporučil MeSES vládě

Novinky, jas

Expertní mezioborová skupina MeSES upozornila, že pozvolný pokles epidemie koronaviru dává s ohledem na vývoj reprodukčního čísla jen velmi omezený prostor pro brzké rušení dalších restrikcí. Vládě odborníci doporučili držet se priority otevření všech typů škol a chovat se vůči veřejnosti předvídatelně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní epidemiolog IKEM a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal

Článek

„Vycházíme-li z priority školství a vzdělávání, doporučujeme v dalších krocích striktně prioritizovat otevření všech úrovní škol. Ekonomické i společenské ztráty způsobené distanční výukou jsou dlouhodobě vyšší než ztráty v maloobchodě, službách nebo sportu,” připomněla skupina, podle níž by se měla stávající opatření rušit velmi opatrně a v časových odstupech ideálně dvou týdnů, aby bylo možné vyhodnocovat dopady.

Vládě zároveň doporučila, aby se vyvarovala náhlých a nečekaných kroků, které nekorespondují s avizovanými postupy rozvolnění.

Hospitalizovaných je už pod 3000. Slibované zásadní změny ale čekat nelze

Domácí

„Nepředvídatelné změny v těchto krocích vzbuzují nedůvěru veřejnosti, snižují ochotu existující opatření dodržovat a motivují snahu prosadit další nesystematické úpravy,” upozornil MeSES.

Připomněl rovněž, že pozvolný pokles epidemie, který mohl být rychlejší, je mimo jiné „důsledkem nepřijetí intenzivnějších opatření ve firmách a v průmyslu v období Velikonoc”.

Připravujme se na další možná rizika

Pro případ lokálních ohnisek či zavlečení nových mutací ze zahraničí experti doporučují již nyní připravit právní rámec pro případná opatření, aby se neopakovaly situace, kdy soudy opatření vlády či ministerstva zdravotnictví ruší jako nezákonná.

Středoškoláci v květnu, zahrádky v červnu, odhaduje epidemiolog Smejkal

Domácí

Testování ve školách i firmách doporučují experti zachovat, přičemž ve školách podporují zavedení PCR testů prováděných jednou týdně.

Odborníci si povšimli setrvalého poklesu ochoty nemalé části obyvatel dodržovat protiepidemická opatření. Jak rizikové je toto chování, nicméně podle nich nelze odhadnout.

Připomněli rovněž až desetinásobné regionální rozdíly mezi okresy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám