Hlavní obsah

Nejen Gott, Prymula a váleční veteráni, Zeman vyznamená i svého kritika Rychetského

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, ven, ryn

Osmatřicet osobností ocení prezident Miloš Zeman u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa státním vyznamenáním. Letos poprvé od listopadu 89 neproběhne jejich slavnostní předávání v historickém Vladislavském sále na Pražském hradě. Kvůli pandemii koronaviru a na doporučení epidemiologů prezident slavnostní večer zrušil. Seznam vyznamenaných Hrad v den státního svátku pouze zveřejnil, medaile a řády jim prezident předá až za rok. Novinky přinášejí kompletní seznam všech vyznamenaných.

Foto: Právo

Prezident Miloš Zeman při svém projevu před slavnostním předáváním státních vyznamenání

Článek

Podle očekávání bude mezi oceněnými zpěvák Karel Gott, končící ministr zdravotnictví Roman Prymula nebo nedávno zesnulý herec Karel Fiala, jejichž vyznamenání prezident už avizoval. Mezi osmatřiceti osobnostmi jsou tradičně váleční veteráni, vědci, populární umělci, sportovci nebo lidé z byznysu.

In memoriam získá Medaili Za hrdinství také Petr Lang, který svým tělem kryl dceru při útoku střelce v Ostravské nemocnici. Nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva vojenské skupiny získá mimo jiné legionář Heliodor Píka, kterého komunisté po vykonstruovaném politickém procesu 21. června 1949 popravili.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka propůjčí Zeman také předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému. Ten přitom poslední roky patří k výrazným kritikům stávajícího prezidenta.Mezi oceněnými není Jaroslav Kubera, který zemřel v lednu ve funkci předsedy Senátu. Zeman mu slíbil udělit Řád bílého lva, vdova Věra Kuberová ale ocenění odmítla převzít.

Šest Bílých lvů

Řádů Bílého lva prezident udělí šest. Nejvyšší státní vyznamenání dostanou kromě Píky také bojovník z východní fronty druhé světové války Miloslav Masopust a in memoriam váleční letci František Chábera a Josef Koukal. Nejvyšší státní vyznamenání obdrží i Prymula a Gott.

Za boj proti pandemii se Zeman rozhodl vyznamenat i zástupce jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Medaili Za hrdinství obdrží zdravotní sestra v důchodu Jana Březinová, která i přes prodělanou rakovinu plic pomáhá v nemocnici v Litomyšli zvládat krizovou situaci.

Medailí Za zásluhy prezident ocení armádního specialistu Petra Šnajdárka, který se významně podílí na projektu tzv. chytré karantény.

Stejnou medaili obdrží náměstek generálního ředitele hasičů Daniel Miklós a první náměstek policejního ředitele Martin Vondrášek, a to za svou práci v krizovém štábu. Podle Pražského hradu se velkou měrou zasloužili o zvládnutí první vlny epidemie.

V souvislosti s koronavirem se ocenění dočká i biochemik a virolog Tomáš Cihlář, který se podílel se svým týmem na vývoji léku remdesivir používaného na léčbu lidí postižených nemocí covid-19.

.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám