Hlavní obsah

Opilí řidiči nepřijdou o body, v zákoně je chyba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kvůli chybě v zákoně nepřijdou od 1. ledna příštího roku opilí řidiči o body, uvedla v pátek televize Nova. Chybu odhalil právní expert Autoklubu ČR Zdeněk Svátek. Situaci může změnit jen rychlá změna legislativy, nápravu slíbilo ministerstvo vnitra, které připustilo, že chyba mohla vzniknout u něj.

Článek

Chyba podle Svátka vznikla tak, že poslanci při projednávání předlohy chtěli změnit pojednání o výši škody, avšak přehlédli se o jeden řádek a vymazali bodový trest za alkohol. Chybu přehlédl i Senát a spolupracovníci prezidenta Václava Klause, který ji podepsal, upozornil Svátek, který v zákoně objevil další tři chyby, uvedla Nova.

"Nedomníváme se, že vznikla na ministerstvu vnitra, ale mohla zde vzniknout," řekl Nově mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Uvedl také, že "když vycházíme z věcného záměru tohoto zákona, tak k chybě nedošlo, došlo pouze k chybě v psaní".

Bodový systém začal v Česku platit 1. července 2006. Podle policie se osvědčil. Podle statistik ministerstva dopravy byl od července 2006 potrestán stržením bodů zhruba každý jedenáctý z řidičů registrovaných v ČR. Nyní podnapilým řidičům hrozí, že přijdou o  šest bodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám