Hlavní obsah

Omikron neomikron. Počty hospitalizovaných za dva týdny klesly na polovinu

Navzdory nárůstu počtu nově potvrzených případů, kterých přibývá od počátku letošního roku, pokračuje pokles počtu osob, které jsou s covidem hospitalizovány v nemocnicích. Tento ukazatel by měl být podle některých odborníků určujícím kritériem v okamžiku šíření varianty omikron.

Článek

Počty hospitalizovaných klesají s určitými výkyvy od poloviny prosince loňského roku. Tehdy bylo 13. prosince hospitalizováno 6386 pacientů s covidem, přičemž 1029 z nich se nacházelo ve vážném stavu, který vyžadoval napojení na umělou plicní ventilaci či podporu dalších životních funkcí. Byl to doposud poslední den, kdy počet covidových pacientů ve vážném stavu přesáhl 1000 osob.

Aktuálně leží v nemocnicích s covidem 1660 osob. Ve vážném stavu je 276 z nich. Ještě přede dvěma týdny přesahoval počet hospitalizovaných tři tisíce, od počátku ledna tak obsazených lůžek ubylo na polovinu.

Omikron je méně nebezpečný i pro neočkované

Evropa

Pokles hospitalizací je pozvolný, ale setrvalý a nic na něm doposud nezměnilo ani šíření varianty omikron, která je nakažlivější, ale podle všeho má mírnější průběh.

Počty nově potvrzených případů rostou od počátku nového roku, kdy se lidé po vánočních svátcích vrátili do práce a studenti do škol. Zhruba od minulého týdne již mezi nově potvrzenými případy dominuje omikron z 80 procent. Jeho riziko ve vztahu ke zdravotnickému systému je především v masivním zásahu populace, kdy i nízké procento vážných průběhů onemocnění může znamenat vysoká čísla.

Roste rovněž reprodukční číslo – ukazující, kolik osob může nakazit člověk, u něhož je covid potvrzen. Loni se nad mezní hodnotu 1 dostalo reprodukční číslo naposledy 1. prosince, letos sledujeme od počátku roku růst z 0,92 na aktuální hodnotu 1,67, která ukazuje šíření viru.

V pondělí tak přibylo 20 270, což je proti minulému týdnu cca o 13 000 více. Vyšší denní přírůstek byl naposledy zaznamenán loni 1. prosince (21 152 případů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám