Hlavní obsah

Olomouc pošle do partnerského města v Číně s 6 miliony obyvatel 200 respirátorů

Do boje proti šíření koronaviru se v úterý rozhodla zapojit Olomouc, která pošle do Kchun-mingu v čínské provincii Jün-nan, který je jejím partnerským městem, 200 respirátorů. O daru za 20 000 korun v úterý informoval náměstek primátora Karel Konečný (ANO). Čínské město má 6,6 milionu obyvatel.

Foto: Nacho Doce, Reuters

respirátor (ilustrační foto)

Článek

„Jednoznačné rozhodnutí padlo jako reakce na žádost našeho partnerského města v Číně. Z Kchun-ming se na nás obrátili s prosbou o poskytnutí věcného daru. Do Číny proto pošleme respirátory, které mají pomoci v boji proti nebezpečné nákaze,” uvedl Konečný.

Respirátory z Olomouce budou předány zástupcům čínské ambasády v Praze, která shromažďuje materiální pomoc partnerských měst, institucí i dalších organizátorů veřejných sbírek. Do Číny budou následně odeslány hromadně. Olomoucký magistrát nesahal do strategických zásob, ale respirátory koupil.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Jsme si vědomi toho, že jde spíše o symbolickou pomoc, ale určitě rychlou a účinnou. Podle zákona o obcích můžeme poskytnout dar ve výši do 20 000 korun na základě rozhodnutí rady města. Pokud bychom se rozhodovali pro jinou, nákladnější formu pomoci, museli bychom čekat na jednání zastupitelstva,” řekl primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

V Číně, odkud se nebezpečná nákaza šíří, už epidemii koronaviru podlehlo více než 1000 lidí. Za pondělí podle místních úřadů počet mrtvých vzrostl o rekordních 108. Celkový počet potvrzených případů přesáhl 42 600, část lidí se ale už vyléčila.

Reklama

Výběr článků

Načítám