Hlavní obsah

Okolnosti výbuchů muničních skladů ve Vrběticích

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku jsou umístěny v lesích v podhůří Bílých Karpat. Ministerstvo obrany je pronajímalo soukromé firmě Imex Group. Sklady explodovaly dvakrát. V říjnu a posléze v prosinci roku 2014. Důvod se nikdy nezjistil.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry místa výbuchu municeVideo: Policie ČR

 
Článek

Podle pyrotechnika bylo v areálu asi 50 budov, munice byla uskladněna v asi 27. Odhadem to bylo 1000 tun zbraní, pěchotní a dělostřelecké munice, protitankové střely a letecké pumy včetně raket středního doletu.

Výbuch 16. října

První výbuch nastal v noci z 16. na 17. října 2014. Jeden ze skladů explodoval a posléze vyhořel. Při výbuchu zemřeli dva zaměstnanci skladu. Evakuovány byly okolní obce.

Podle aktuálních informací ministra vnitra Jana Hamáčka byl tento výbuch „časově” chybný, k explozi mělo správně dojít až 3. prosince, kdy měla být munice už v Bulharsku.

Říjnové výbuchy muničního skladu na ZlínskuVideo: Pro Novinky Alena Tomečková

V explodovaném skladu se nacházela pěchotní i dělostřelecká munice, dále protitankové střely i letecké pumy.

Místní hasiči neměli ponětí, jak nebezpečná výbušnina je v místě skladována. Jeden z hasičských velitelů zasahující jednotky odvolal, za což byl později vyznamenán, protože zřejmě zachránil další lidské životy. Výbušniny byly totiž rozmetány po okolí a při kontaktu mohly explodovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Policie ČR

Pyrotechnici následně začali tuto munici likvidovat a exploze, řízené i neřízené, se areálem rozléhaly téměř nepřetržitě, proběhlo také několik další preventivních evakuací.

Tehdejší ministr obrany Martin Stropnický uvedl, že na explozi nesou velký díl viny dva muži zaměstnaní u společnosti Imex Group, kteří při explozi zemřeli. „S největší pravděpodobností nebyla exploze samovolná. Souvisí se dvěma osobami. Ale vyšetřuje se to,“ řekl. Případ byl šetřen jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Tehdejší ministr vnitra Jan Chovanec mluvil o tom, že stát měl v souvislosti s Vrběticemi v minulosti „určité alarmující informace”, které předal policii. Víc ale neupřesnil.

Výbuch 3. prosince

Další velká neřízená exploze ve Vrběticích byla 3. prosince. Vybuchl sklad číslo 12, kde bylo uskladněno asi 13 tun munice, dělostřelecké miny a granáty. Zástupci Imexu tehdy upozorňovali na to, že sklad nemohl vybuchnout samovolně.

Tato budova byla podle Stropnického už po říjnovém výbuchu kontrolována a explozi nic nenasvědčovalo.

BEZ KOMENTÁŘE: Prosincové výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

Byly evakuovány obce Lipová a Haluzice s celkem asi 400 obyvateli i areál bývalých Vlárských strojíren.

Den po druhé explozi policie oznámila, že oba výbuchy šetří pro úmyslný trestný čin. Do té doby první z nich řešila jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Policie posléze řešila, proč se na místě skladovala zakázaná munice, jak byla kontrolována, samotná příčina výbuchů ale odhalena nebyla.

Záběry pyrotechniků při zásahu ve VrběticíchVideo: Policie ČR

17. dubna 2021 oznámil premiér Andrej Babiš, že do výbuchů byla zapojena ruská tajná služba. Podle některých informací navštívili sklad dva dny před prvním výbuchem Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin, agenti ruské GRU. Podle jedné z teorií chtělo Rusko zabránit vývozu munice a zbraní na Ukrajinu.

Stala se ale chyba a munice v prvním skladu explodovala dříve. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka měla být munice v době plánovaného výbuchu, tedy 3. prosince už v Bulharsku.

Uvedl, že policie věděla, že se tito dva muži o areál aktivně zajímali. Až po otravě dvojitého britského agenta Sergeje Skripala, kdy byly fotografie mužů podezřelých z této otravy zveřejněny, se ukázalo, že jde o agenty GRU.

Kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá policie dvojici, která měla otrávit Skripala novičokem

Krimi

Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu se Čepiga a Miškin pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov pohybovali na území ČR, zejména na Moravě mezi 11. a 16. říjnem 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám