Hlavní obsah

Ohlášený prodej Rodovy směnky je vtip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zatímco ve Sněmovně se na premiéra Grosse kvůli půjčce na byt chystají v rámci čtvrtečních interpelací poslanci opoziční ODS, v kauze kolem údajné směnky přibyl ve středu prvek frašky. Vnesl ho do ní předseda neparlamentní strany Česká pravice Michal Simkanič, když oznámil, že směnku koupil od Rostislava Roda.

Foto: archiv Říše loutek Kroměříž

Petr Rozsypálek (Popleta) a Jiří Lisý (Paňáca).

Článek

Rod směnku na 900 tisíc korun vystavil Grossovu strýci. Simkanič, který je znám jako kritik sociální demokracie, uvedl, že směnku koupil za její nominální hodnotu. Učinil tak proto, aby dal premiérovi čas na důstojnou demisi. ČTK řekl, že směnku od Roda koupil, protože mu vadí přístup médií k případu nákupu Grossova bytu.

Peníze ale zatím Rod nedostal - podle Simkaniče se dohodli na odložené splatnosti do doby, než bude mít Česká pravice dost finančních prostředků. Informaci o obchodu oznámil Simkanič v prohlášení, které ve středu médiím zaslal z e-mailové adresy s Rodovým jménem. Celý případ tak nyní nepřipomíná nic jiného než kanadský žertík.

"Rozhodl jsem se pokusit ukončit tuto štvanici a dohodl se s panem Rodem na odkoupení směnky, a to za stejnou sumu, která byla původním předmětem půjčky - tedy za 900 000 korun," uvedl Simkanič v prohlášení. Koupenou směnku prý ihned poté roztrhal. Soudí, že tedy "premiér od tohoto okamžiku na základě strýcovy směnky nikomu nic nedluží de iure".

S Rodem se před uzavřením obchodu neznal, jeho telefonní číslo dostal od mluvčí vlády Věry Duškové. "Je to věc těchto dvou pánů. K čemu se rozhodne pan Rod, to nemůže pan premiér nijak ovlivnit," řekla ČTK Dušková. Rodovo číslo dala Simkaničovi stejně jako dalším lidem, kteří ji o to požádali.

Premiéra čeká ve čtvrtek útok ODS

Občanští demokraté se chystají na čtvrteční interpelace, při nichž se chtějí ptát premiéra na nejasné okolnosti pořízení jeho bytu na pražském Barrandově. Nejsilnější opoziční strana slibuje, že kauzu nenechá usnout a chystá další kroky. Zatím je neupřesnila. Někteří poslanci ODS soudí, že vhodnou reakcí na současnou situaci by bylo parlamentní hlasování o nedůvěře Grossovy vlády.

"Pokud si myslíme, a to si myslíme všichni, že tato vláda je tragická, že každý den škodí této zemi a je zpochybněna důvěryhodnost premiéra, pak je legitimním krokem vyvolat hlasování o nedůvěře," řekl novinářům poslanec ODS Marek Benda.

Reklama

Výběr článků

Načítám