Hlavní obsah

ODS je pro nás partnerem, tvrdil Bursík

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Strany zelených Martin Bursík se v diskusním pořadu TV Nova Sedmička nechal slyšet, že nevylučuje povolební spolupráci s občanskými demokraty. Podmínil to však souhlasem ODS s prosazováním kvality života a zlepšování životního prostředí. Bursíkův oponent v debatě ústecký primátor Petr Gandalovič (ODS) možné povolební námluvy se zelenými nevyloučil.

Článek

Kvalita života je hlavním heslem předvolební kampaně zelených. Při diskusi na Nově vyšlo najevo, že Bursík si pod tímto pojmem představuje zvýšený zájem státu na ochraně životního prostředí.

Jasný rozpor existoval mezi Bursíkem a Gandalovičem v otázce daňových reforem. Zatímco šéf zelených prosazoval ekologickou daňovou reformu, jež by měla zvýhodnit ty, kteří šetří českou krajinu, Gandalovič obhajoval koncept rovné daně. "Rovná sazba nechá lidem více peněz v peněženkách," tvrdil volební lídr ODS v Ústeckém kraji. Na slovenském příkladu Gandalovič dokumentoval, že "při snížení daní může stát vybrat i více peněz od daňových poplatníků".

"Rovná daň je nereálná," kontroval Bursík s tím, že zelení stejně jako například soc. dem. se kloní spíše k principu společenské solidarity daňové zátěže. Chudí by tedy měli zdaňovat méně než skupiny s vyššími příjmy. Bursík v diskusi také zmínil "nutnost přenechat krajinu dalším generacím alespoň ve stavu, ve kterém je nyní".

Zelení by prověřili i manželky poslanců a senátorů

Bursík se úplně neshodl s Gandalovičem v opatřeních proti korupci. Zelení navrhují radikální boj proti úplatkářům. Podle Bursíka by měli poslanci a senátoři při složení mandátu podepsat etický kodex, který by zamezil jejich možnému klientelismu.

Bursík také kritizoval, že v novém zákoně o střetu zájmů chybí paragrafy o rodinných příslušnících politiků, kteří tak mohou akumulovat majetek. Gandalovič byl se schválenou novelou zákona o střetu zájmů spokojen. Vypořádal se i s dotazem moderátora debaty, jenž upozornil na postoj senátora Jaroslava Kubery (ODS), který má k normě výhrady. Podle Gandaloviče Kubera používá "silná slova". Gandalovič zdůraznil, že zákonodárci ODS normu podpořili.

Anketa

Bude po volbách vládnout ČR kabinet ODS-KDU-ČSL-SZ?
ano
74,1 %
ne
25,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6610 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám