Hlavní obsah

ODS dominuje vedení Jihočeského kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jihočeský kraj povede v následujících čtyřech letech koalice ODS, KDU-ČSL a SNK disponující v 55 členném zastupitelstvu 36 mandáty. Při pátečním ustavující zasedání ctili občanští demokraté (27 mandátů), lidovci (6 mandátů) i Sdružení nezávislých (3 mandáty) povolební koaliční dohodu.

Foto: archiv FHS UTB ve Zlíně

Letošní ročník Junior univerzity

Článek

Do jedenáctičlenné rady zvolili sedm představitelů ODS, tři lidovce a jednoho zástupce SNK. Do opozice se dostali sociální demokraté (7mandátů) a stejně jako před čtyřmi lety i komunisté (12 mandátů).

Hejtmanem se opětovně stal Jan Zahradník z ODS, který získal nejen všechny hlasy koalice ale i tří zastupitelů z opozičních řad. Jeho náměstky jsou občanský demokrat Robin Schinko a lidovec Vladimír Pavelka.  Ze čtyř postů uvolněných radních obsadí po dvou lidovci a ODS.

Prioritou doprava

Nově zvolený hejtman uvedl, že k hlavním prioritám kraje patří zlepšení dopravní dostupnosti regionu, konkrétně výstavba dálnice D3, rychlostní komunikace R4 a IV. železničního koridoru. V popředí zájmu jsou i podpora podnikání a rozvoj školství a zdravotnictví.

Kraj, který již loni změnil Nemocnici České Budějovice na akciovou společnost, hodlá podle Zahradníka dále pokračovat v transformaci bývalých okresních nemocnic. "Nemocnice je třeba transformovat uvážlivě a v okamžiku, kdy budou zdravé a nebudou vykazovat záporné hospodářské výsledky," uvedl hejtman.

ODS jako vítěz krajských voleb uzavřela dohodu o povolební spolupráci s KDU-ČSL. K ní poté přistoupilo SNK - sdružení nezávislých. Občanští demokraté mají v jedenáctičlenné radě kraje sedm křesel, KDU-ČSL tři a SNK jedno.

Vítězná ODS získala v pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu 27 míst, druhá KSČM 12. ČSSD má sedm křesel, KDU- ČSL šest a SNK - sdružení nezávislých tři.

Reklama

Výběr článků

Načítám