Hlavní obsah

Odpíchnutý gross

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grossovo Myslím to upřímně je v těchto dnech ve stejném šuplíku s ostatními okřídlenými rčeními, jako například Krasavice inteligentní či Hliník se odstěhoval do Humpolce. Tak dlouho jako perly ze zlatého fondu patrně nevydrží. Nebylo to ale ani účelem, kvůli kterému Grossovi mediální poradci slogan vymysleli.

Foto: Jiří Velký
Článek

Dnes je jasné, že úkol, který si dali pro první fázi kampaně ke krajským a senátním volbám, veřejnost splnila. Lidé měli být vyprovokováni k emocionální reakci na sociální demokracii a jejího lídra. Tato hrubá záplata měla vyspravit hrubý pytel schizofrenní ČSSD, nad jejímiž věčnými hádkami a nejasným profilem už leckdo z voličů mávl rukou. Na ty, kteří sice rukou už mávli, ale ještě ji nestačili zvednout k závěrečnému pohybu, kterým by nad soc. dem. udělali kříž, mířila Grossova kampaň.

Po první fázi je lhostejných rozhodně méně, než bylo předtím. Sám premiér přitom nevypadl z role, ani pokud jde o umělecký dojem, ani věcně. Ve veřejných vystoupeních svou upřímnost vysvětloval a obhajoval na slušné herecké úrovni a včera zvládl i složitý technický element, takový odpíchnutý gross. Šlo o spor, zda úspory v rozpočtu mají být dosaženy na úkor zvýšení platů příslušníků bezpečnostních sborů, či zda policisté, hasiči, celníci, členové Vězeňské služby a BIS dostanou od 1. ledna přidáno, jak přislíbil Gross ještě ve funkci ministra vnitra.

Dlouho to vypadalo, že koaliční partneři peníze pro policisty a ostatní nedají. Premiér ale předevčírem v rádiu prohlásil: "Počkejte na to, jaký bude výsledek, a ten bude takový, jaký říkám. Za svými slovy si stojím, dostojím jim." Druhý den ráno netrvalo ani půl hodiny, a výsledek koaliční devítky byl takový, jaký řekl: policisté a další vyjmenovaní potěší manželku či manžela vyšší částkou na výplatní pásce. No nemyslel to upřímně?

Premiéra sice čeká vysvětlování mechanismu krácení sociálních výdajů v rozpočtu sociálním partnerům, ale zkušený politik umí využívat metodu rozděl a panuj. Budou-li se odboráři zastupující ty, kteří dostali přidáno, s těmi, kteří ostrouhali, na sebe mračit, tím lépe pro exekutivu. Navíc učitelům Gross také přislíbil napřesrok vyšší platy.

Za těchto okolností se rozbíhá druhá část volební kampaně ČSSD s novým heslem, které budou hlásat krajští lídři z billboardů: S Grossem proti skepsi. Míra pobavení veřejnosti bude asi menší než u deklarované upřímnosti. Faktem však je, že se soc. demokraté odpíchli do své kampaně dost svižně. Nyní letí nad ledem, a buď dopadnou na obě nohy a dovrší skok, anebo přistanou na obličej. To je to kouzlo voleb.

PRÁVO 17. září 2004

Reklama

Výběr článků

Načítám