Hlavní obsah

Odbory chystají ještě radikálnější protesty, vládu "budou bolet"

Aktualizováno

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) nehodlají navštěvovat jednání tripartity, ale plánují další protivládní protesty, které budou větší a radikálnější než sobotní demonstrace v Praze. Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil ve středu oznámil po jednání odborů.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Sobotní protivládní demonstrace v Praze

Článek

Jak by radikálnější protesty mohly vypadat, není zatím jasné. Někteří odborářští předáci již delší čas hovoří o možnosti uspořádání generální stávky.

Zavadil ve středu bez dalších podrobností uvedl, že připravované protesty "budou vládu bolet".

Držte se svého kopyta, doporučil odborům Schwarzenberg

Premiér Petr Nečas (ODS) v reakci po jednání kabinetu uvedl, že vláda je připravena jednat, byť nemůže odboráře přinutit, aby se jednání účastnili. Kabinet nicméně ustupovat nátlaku odborů nehodlá.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) dodal, že by se odboráři "měli držet svého kopyta". Ministr podotkl, že vláda nezasahuje do personálních otázek odborů a ani odborům nepřísluší, aby suplovaly parlament a rozhodovaly o demisi kabinetu.

Sobotní demonstrace na pražském Václavském náměstí se účastnilo podle odhadů až 100 tisíc lidí, kteří vyjadřovali nesouhlas s politikou vlády, chystanými reformami i korupčními skandály.

Demonstranti cinkali klíči a poslouchali státní hymnuVideo: Novinky

Demonstranti požadovali demisi vlády a ukončení reforem, které jsou podle nich asociální. Akci organizovaly odbory společně s občanskými iniciativami.

Odbory jednání tripartity, na níž se scházejí se zástupci vlády a zaměstnavatelů, bojkotují již delší dobu. Z březnového jednání odešly kvůli nesouhlasu s navrhovanými úsporami, dubnové setkání se neuskutečnilo, protože odbory předem oznámily svou neúčast.

Reklama

Související články

Naštvaní odboráři práskli na vládě dveřmi

Zástupci odborů dostáli svým výhrůžkám a naštvaně opustili páteční jednání tripartity. Nesouhlasili totiž s předloženými materiály vlády o úsporných...

Výběr článků

Načítám