Hlavní obsah

Od soboty se zvýší porodné a vznikne pastelkovné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Už od soboty 1. dubna se významně zvýší státní příspěvky za dětí. Zatím maminky za narozené dítě dostávají od státu 8750 Kč. Od soboty už to bude 17 500 korun. Při narození dvojčat bude porodné 52 500 Kč (dosud 21 000 Kč), za trojčata 78 750 Kč (dosud 52 500 Kč).

Článek

Od ledna příštího roku se zvýší rodičovský příspěvek. Místo současných 3696 Kč měsíčně bude rodič pečující o malé dítě dostávat 7600 Kč. Výše příspěvku v příštím roce bude odpovídat 40 % průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za rok 2005.

Příspěvek na pomůcky

Nárok na dávku má rodič, který celý měsíc osobně celodenně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do čtyř let věku. Pokud je dítě dlouhodobě zdravotně postižené, poskytují úřady rodiči dávku do sedmi let věku dítěte.

Již od letošního července bude stát vyplácet novou jednorázovou dávku, určenou prvňákům základní školy. Je to příspěvek na školní pomůcky ve výši tisíc korun. Vyplácet ho budou, stejně jako ostatní dávky státní sociální podpory, příslušné úřady práce.

Podmínkou vyplacení dávky bude zápis dítěte do první třídy základní školy, a to do konce května v roce, ve kterém má dítě nastoupit do školy. Nárok na dávku vznikne vždy 1. června a vyplatí se v červenci. Příspěvek budou dostávat pouze ty děti, na které jejich rodiče pobírají přídavek na dítě.

Novou dávkou, která se však začne vyplácet až od ledna příštího roku, bude příspěvek na péči. Dávka je určena zdravotně postiženým a starším občanům, kteří jsou závislí na péči někoho jiného. Výše dávky bude odstupňována podle míry závislosti a bude se pohybovat od dvou tisíc do 11 tisíc korun měsíčně.

"Příspěvek nahradí dosavadní zvýšení důchodu pro bezmocnost a příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu, což bude znamenat zjednodušení systému. Navíc bude jeho hodnota až trojnásobně vyšší," zdůraznila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Kateřina Beránková.

Životní minimum jinak

Částky životního minima budou odstupňovány podle pořadí osob v domácnosti a u nezaopatřených dětí ještě i podle věku.

Zavede se i nová dolní hranice příjmů - existenční minimum ve výši 2020 Kč. Bude určeno těm dospělým, kteří nebudou ochotni hledat si práci.

Měsíční částka životního minima pro jednotlivce bude činit 3126 Kč. Pokud bude v domácnosti osob více, bude se životní minimum stanovovat takto: první osoba v domácnosti - 2880 Kč, druhá osoba v domácnosti (od 15 let věku, která není nezaopatřeným dítětem) - 2600 Kč, nezaopatřené děti ve věku 15 až 26 let - 2250 Kč, děti ve věku 6 až 15 let - 1960 Kč, děti do šesti let - 1600 korun.

Potřeby související s náklady na bydlení bude řešit příspěvek na bydlení (dávka státní sociální podpory). Nově se bude zohledňovat nejen příjem domácnosti a její velikost, ale i náklady na bydlení.

Kromě toho bude rozdílné náklady na bydlení v různých regionech ČR u osob v hmotné nouzi řešit i zákon o pomoci v hmotné nouzi, a to formou nové dávky - doplatku na bydlení. Jeho poskytování bude plně v kompetenci pověřených obecních úřadů a bude vyplácen ze státního rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám