Hlavní obsah

Od listopadu klesnou ceny některých léků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

U téměř 3000 léčivých přípravků klesne od 1. listopadu jejich maximální cena. Pacienti by díky tomu mohli ušetřit ročně až 1,64 miliardy korun a úspora zdravotních pojišťoven by mohla dosáhnout 1,14 miliardy korun. Klesnou například ceny přípravků proti bolesti. Oznámil to Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Rozhodovali jsme v 1642 správních řízeních o 3937 přípravcích. Právní moci k 1. listopadu nabyla rozhodnutí zatím o 1484 léčivých přípravcích, další se řeší," upřesnil Martin Beneš ze Státního úřadu pro kontrolu léčiv .

Pokles cen přispěje k tomu, že přibude léků, u nichž se doplatek započte do pětitisícového ročního limitu. Po jeho dosažení vrací zdravotní pojišťovna jednou za čtvrt roku pojištěnci peníze vydané za doplatky.

Ceny klesnou například u protinádorových léků, v roční spotřebě to uspoří zdravotnímu pojištění dvě miliardy, a u přípravků na bolest, kde se čeká roční úspora tři čtvrtě miliardy korun.

K nynější zhruba tisícovce léků bez doplatku přibude podle Beneše nově dalších 550 medikamentů. Ceny klesnou například u protinádorových léků, v roční spotřebě to uspoří zdravotnímu pojištění 2,5 miliardy korun, a u přípravků na bolest, kde se čeká roční úspora tři čtvrtě miliardy korun.

Z 8600 léků hrazených z pojištění prošla revizí zhruba polovina. Maximální ceny SÚKL určil porovnáním s tím, za kolik se prodává lék v EU. Pokud se někde prodává levněji, cenu v Česku sníží. Zvýšení cen se týká především domácí produkce a léčiv, která se v ČR prodávají dlouhodobě pod cenami EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám