Hlavní obsah

Očkování se rozbíhá, počet dávek byl ve středu rekordní

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování proti koronaviru v České republice zvolna zrychluje. Ve středu bylo podle dat ministerstva zdravotnictví podáno 39 793 očkovacích dávek, což je rekordní počet. Premiér Andrej Babiš (ANO) mluvil dokonce o ještě vyšším počtu.

Článek

Babiš o 47 000 očkování hovořil ve čtvrtek před odletem do Izraele, data v ministerském systému nicméně ve stejné době hovořila o necelých 40 000 očkování, což je i tak rekord.

Očkování se v ČR rozbíhá zvolna. Babiš, který se nechal naočkovat jako první člověk v zemi, obdržel úvodní dávku vakcíny již 27. prosince loňského roku. Od té doby bylo vykázáno 948 144 podaných očkovacích dávek. Potřebné dvě dávky má zatím 279 750 osob.

Většinu z nich tvoří vakcíny společností Pfizer/BioNTech. Užívají se rovněž očkovací látky Moderna a AstraZeneca. V nejbližší době by v EU měly být schváleny rovněž vakcíny společnosti Johnson & Johnson, které se podávají v jedné dávce.

Zeman chce hlavu Blatného, Petříčka i šéfky SÚKL

Domácí

Schvalovacím procesem prochází i ruská vakcína Sputnik V. Její využití i bez adekvátního schválení otevřeně prosazuje prezident Miloš Zeman, který tvrdí, že lidé lpějící na nezbytnosti standardních schvalovacích procesů, kterými prošly všechny jiné očkovací látky, jsou zodpovědní za smrt osob s covidem.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) již dříve řekl, že by chtěl, aby v březnu bylo podáno alespoň 35 000 dávek denně. Do očkování se postupně zapojují i praktičtí lékaři.

ČR získá navíc 80 000 dávek vakcíny, tvrdí Babiš

Domácí

Evropská komise ve středu oznámila, že EU získá dodatečnou dodávku vakcín Pfizer/BioNTech, z níž do ČR poputuje 80 000 dávek.

Na pomalost očkování poukazují někteří hejtmani a opozice. Naposledy se Babiš dostal do sporu s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti), který kritizoval, že v pražských skladech ležely tisíce vakcín, které mohly být rozvezeny do krajů a využity.

Lháři. Manipulátore. Babiš s Hřibem se do sebe pustili kvůli vakcínám ve skladech

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám